Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Южен Кавказ. Среща

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Южен Кавказ. Среща
Коментари Харесай

„Целите са определени“. Срещу Русия се подготвя втори фронт

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Южен Кавказ. Среща се с президента на Азербайджан Илхам Алиев, по-късно с министър председателите на Грузия и Армения Ираклий Кобахидзе и Никол Пашинян. Всички показаха подготвеност за развиване на съдействието със Северноатлантическия алианс. Как това заплашва Русия?

Царят на планината

" Партньорството НАТО-Азербайджан има дълга история - повече от 30 години ", означи Алиев на договарянията със Столтенберг. " Баку взе участие в мироопазващи интервенции в Косово и Афганистан, което беше голям опит за нас. В края на август 2021 година нашият боен личен състав беше измежду последните съдружни сили, които напуснаха Афганистан. Това в допълнение показва нашия мощен ангажимент за съдействие “, добави той.

Алиев описа на госта и за модернизацията на азербайджанската войска по стандартите на НАТО. По думите му това покачва професионализма на войските. Доказателството е втората война в Карабах през 2020 година и така наречен антитерористична интервенция през 2023 година, която постави завършек на самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах. „ Това е добър образец за това по какъв начин могат да се позволяват продължителни спорове “, сподели Алиев. Той обаче увери Столтенберг, че в този момент се стреми към сключване на кротичък контракт с Ереван, а не към продължение на борбата.

Президентът подсети на генералния секретар, че Азербайджан доставя газ на шест членки на НАТО, както и на два колегата на алианса, и Европейската комисия високо цени това. Той призна, че усеща огромна отговорност в това отношение.

Столтенберг благодари на Алиев за доставките на газ и съглашението с Армения. Той също по този начин приветства решението на Баку да изпрати филантропична помощ на Киев.

Най-добър другар

В Тбилиси генералният секретар акцентира, че Грузия е един от най-близките сътрудници на НАТО. Той сподели, че Русия би трябвало да признае Абхазия и Южна Осетия като част от Закавказката република и свърза политиката на Москва в тази област с дейностите в Украйна. Според него всичко това е нелегално.

След това Столтенберг благодари на Грузия за помощта за хиляди украински бежанци и акцентира значимостта на Черно море. Сега е значимо да се блокира корабоплаването, с цел да се пречи на Русия, само че след „ триумфа на Украйна “ икономическите вериги, формирани в района, ще бъдат възобновени, добави той.

" Бих желал да ви благодаря персонално за вашата поддръжка за нашата страна, нашите евроатлантически желания. Грузия е един от най-лоялните и надеждни сътрудници на НАТО. В продължение на доста години ние интензивно участваме в настоящите интервенции под егидата на Алианса, което дава забележителен принос за подсилване на общата евроатлантическа сигурност. От друга страна, НАТО играе значима роля в развиването на отбранителната дарба на Грузия ", сподели Кобахидзе в отговор.

И изрази безпокойствие от опасността от провал на концепцията за " мирна Европа ". В този тежък исторически интервал страните би трябвало да се обединят и твърдо да се придържат към правилата на интернационалното право, акцентира той.

Интересно предложение

Ден преди идването на Столтенберг в Ереван Никол Пашинян предизвести жителите на граничещите с Азербайджан села в региона на Тавуш, че е допустимо обновяване на военните дейности в края на седмицата. Това ще стане, в случай че Армения откаже да трансферира на своите съседи четири обитаеми места и прилежащи територии, които съгласно руските карти са принадлежали на Азербайджанската ССР, изясни президентът. Трябва да се означи, че самият Пашинян предлага да се върне тази граница, а Баку желае да получи селата, преди да стартира делимитацията.

„ НАТО предизвиква суверенитета и териториалната целокупност на Армения и нейните мирни желания “, увери Столтенберг. И подсети за нуждата от сключване на кротичък контракт с Баку.

Премиерът и генералният секретар разискаха и промените в Армения. „ Вие показахте същински ангажимент за битка с корупцията, подсилване на демократичните институции и поддържане на върховенството на закона “, сподели Столтенберг.

" Ние сме заинтригувани от продължение и развиване на политическия разговор, разширение на партньорството с Алианса, както и с неговите обособени участници. Надяваме се, че в близко бъдеще те ще одобрят стратегия, самостоятелно приспособена към новия формат на съдействие Армения-НАТО ", отговори Пашинян.

Той изясни това с нуждата от развиване на отбранителния капацитет на републиката на фона на съществени закани за сигурността. В същото време министър председателят акцентира, че се придържа към политиката на регионализация. „ Специалните ни връзки с Грузия и Иран са извънредно значими и никое от нашите съдействие не може да бъде ориентирано против личния ни район “, сподели той.

Опасни игри

Кремъл вижда по какъв начин НАТО се стреми да ускори въздействието си в Кавказ и счита, че това няма да добави непоклатимост в района, разяснява пътуването на Солтенберг Дмитрий Песков, прессекретар на съветския президент. " Тези контакти са суверенно право на кавказките страни. Ние следим от близко и главно имаме намерение да се фокусираме върху нашите двустранни връзки и инструментите за съдействие, които нашата страна има ", добави той.

" НАТО има оптималната задача, а точно: да отвори втори фронт в Закавказието против нашата страна и като цяло още веднъж да подпали района ", сподели представителят на външното министерство Мария Захарова.

" Не бива да преувеличаваме смисъла на НАТО за Южен Кавказ, само че то е значимо. Алиансът си сложи за цел качествено да отслаби въздействието на Русия в района. Като съществена цел беше определена Армения. В това отношение Западът изцяло утвърждава политиката на преориентиране на Пашинян. Що се отнася до партньорството сред Грузия и НАТО, неговата активност е намаляла. Тбилиси към момента е решено да се причисли към Алианса, само че връзките на Грузия със Запада се утежниха на фона на руско-украинския спор. В случая с Азербайджан и Турция остават главният канал за въздействие на Алианса върху Баку “, изясни заместник-директорът на Центъра за интегрирани европейски и културни въпроси Дмитрий Суслов.

Ръководителят на кавказкия отдел в Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело Владимир Новиков счита обиколката на Столтенберг в Южен Кавказ за встъпителна. НАТО желае да вземе решение за бъдеща тактика в района. " Виждаме огромно преформатиране на районната политика, което се появи след втората Карабахска война и началото на СВО. Армения, откакто загуби Карабах, се стреми да се дистанцира от Москва под претекст за " нашарване на системата за сигурност ". " Грузия прави комплицирани маневри. От една страна, тя обществено остава ангажирана с евроатлантическия избор ". От друга страна, тясе пробва да избегне борба с Москва. Азербайджан желае съдействие с Европейски Съюз, само че не интеграция. И води двусмислена политика към Москва, редувайки другарски жестове с флирт с Киев. Столтенберг, явно, е решил персонално да разбере какво се случва ", споделя специалистът.

Политолозите считат, че Армения може да се трансформира в опорна точка за опитите на Запада да изравни ролята на Русия в района. Не на вятъра Столтенберг се насочи към Ереван след Баку и Тбилиси: искаше да събере повече информация за Южен Кавказ преди най-важната среща.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4921Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед4765Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед22614Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед20057Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед4480625 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеАлтернативен Поглед165486Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129438Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед121329Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед118834Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед97135Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четени pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР