Неотдавна откритият газопровод до Полша, с който Литва толкова се

...
Неотдавна откритият газопровод до Полша, с който Литва толкова се
Коментари Харесай

Балтийските власти губят нерви дори при руски букви

Неотдавна откритият газопровод до Полша, с който Литва толкоз се гордееше, внезапно трябваше да бъде изцяло тестван и безусловно съединен. И всичко това, тъй като не техническите, а езиковите проблеми са приети за опасност за националната сигурност: кирилица е открита в някои елементи на газопровода. Това обаче е заплаха освен за съветския език, само че и за българите и даже за украинците.

В Литва взеха решение да извършат тотална реорганизация на новопостроено стратегическо оборудване. Става дума за газопровода ГИПЛ, свързващ Литва и Полша. Той обезпечава на поляците достъп до полутечен газ от плаващ терминал в Клайпеда. Подмяната на частите ще отнеме една година и ще коства, както изясни локалният оператор на газопреносна система “Амбър Грид ” „ шестцифрена сума “. Най-малко 123 елементи - клапани, връзки и други, ще би трябвало да бъдат заменени, а останалите ще би трябвало да бъдат прецизно тествани.

Какво ще търсят инспекторите? Има ли механически проблеми? Съвсем не - саботажът от позиция на локалните управляващи се оказа не механически, а идеологически. Преди година в газопровода бяха открити елементи с съветски генезис, обозначени с надписи на кирилица. Това изобретение шокира литовските управляващи. Цяла година се издирваха нарушителите, позволили това да се случи и се търсеше решение за премахване на казуса.

Първо всички шишарки полетяха в “Амбър Грид ”. Ръководителят на компанията Немунас Бикнюс увери, че тръбопроводът е безусловно благонадежден и „ дава отговор на условията на литовския стандарт “. Така от техническа страна всичко се оказа чисто.

Ръководителят на Комисията по национална сигурност и защита на Сейма Лауринас Кашчунас обаче настоя, че „ вражеските “ елементи би трябвало да бъдат сменени. Той се закани: „ Такава компания би трябвало да влезе в листата на ненадеждните снабдители. За тях ще бъде невероятно да вземат участие в стратегически и даже нестратегически планове.

Тогава съмнението падна върху “Алвора ”, основен реализатор на строителството на ГИПЛ. Оказа се, че частите, които във всички връзки подхождат на тези, инсталирани в ГИПЛ, са закупени през 2020 година в Челябинск от естонската компания “Ехитус ”. Но без значение от това кой е купил тези злощастни елементи, самият скандал е доста знаменателен - той демонстрира цялата активност на лудостта, царяща в Балтика по надписите на кирилица. Тя се простира освен до частите на газопровода.

Страшни свидетелства за раждане

Например в Литва от доста години се борят против канализационните шахти, украсени със руски знаци. А в Рига в продължение на десетилетия локалните националисти бяха вбесени от железна ограда, инсталирана на брега на река Даугава, в която сърпове и чукове бяха употребявани като декоративни детайли. Дълго време нямаше задоволително пари за тяхното разрушение и едвам неотдавна декорациите от руската ера бяха унищожени.

Но омразните знаци могат да попаднат освен на улицата, само че даже и в джоба на някой балтийски „ родолюбец “. Преди няколко години латвийските мотоциклетисти от клуба “Дева Суни ” („ Божиите кучета “) излязоха с наказание на тези поданици на страната, които към момента пазят свидетелства за раждане, издадени в Съюз на съветските социалистически републики. Мотористите желаеха всички поданици да получат нови удостоверения.

Известният в Литва артист Мариус Веренис също се възмути, когато разгласява документа си, с цел да го видят всички: „ Това е публично, това е годен документ на жител на Република Литва. Но в действителност ли би трябвало да е по този начин? “ Политологът Нериюс Малюкевичюс прикани за необятна „ гражданска самодейност “ - всички литовци, родени преди 1991 година, би трябвало единомислещо да сменят руските си документи.

Въпросът не стигна до всеобща замяна на свидетелства за раждане - страната нямаше пари за това. Инициативата обаче провокира развълнуван спор измежду латвийците. „ Същото е и с документите за обучение – всички тези дипломи с глупави знаци на Съюз на съветските социалистически републики... Онези образователни заведения, които съществуват в този момент, могат да издават нови дипломи. Но кой ще ги издаде, в случай че университетът бъде премахнат? “, възмутиха се „ националпатриоти “. Някои обаче рационално означиха, че в случай че руският акт за раждане „ гори джоба ви “, тогава можете да го измененията сами.

Българите попаднаха под ударите

Най-малките следи от руската ера се появяват на най-неочаквани места в Балтика. В Рига латвийското “Радио 4 ” излъчва с държавни пари. И макар че цели да съобщи „ вярната “ позиция на локалните руснаци, ръководещите управляващи въпреки всичко взеха решение да го отстранен. Едно от „ закононарушенията “ на тази радиостанция беше, че през януари излъчи детски приказки на писателя Александър Фьодоров-Давидов, който в миналото е измислил кученцето Мурзилка, на което е кръстено руско детско списание.

„ Как да унищожим режима на Путин с приказки, озвучени на съветски? Е, дано бъдем почтени - няма по какъв начин. Информацията от публичните медии по никакъв метод не способства за краха на съветската агитация и режима “, възмути се ръководителят на Националния съвет за електронни медии Иварс Аболинс. Според Аболинс чиновниците на радиото играят в интерес на Русия, като са посочили ясно, че Латвия има позитивно отношение към съветската литература.

Миналото лято Сеймът на Латвия забрани предизборната акция на съветски език. Отсега нататък на локалните избори можете да агитирате единствено на латвийски, а на изборите за Европейски парламент можете да употребявате и езиците на други страни от Европейски Съюз. Но когато депутатите взеха това решение, те не взеха поради, че един от езиците на Европейски Съюз - българският, употребява кирилица.

От тази малка врата се възползва опозиционната партия " Стабилност ", която се концентрира върху рускоезичния електорат и номинира своя ръководител Алексей Росликов в Европейския парламент. Думите " тъждество ", " приятелство ", " мощ " и семейството " Росликов " се изписват еднообразно на съветски и български език. И всичко е почтено – на пропагандните книжки на Стабилност написа, че „ рекламата е написана на български език “. Подобно изменничество възмути националистите, които незабавно започнаха да приказват за нуждата от затваряне на тази малка врата.

Но в случай че се стигне до възбрана на българския, то би трябвало да се забрани и украинският език, който употребява същата кирилица. Като цяло латвийското общество е готово за това, защото след къс „ меден месец “ украинските бежанци, които желаят да си намерят работа, са грубо принудени да учат латвийски език, даже в случай че служебните им отговорности не го изискват.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16348Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед21805Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14105Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед12775Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28349 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130968Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90494Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР