Франция се подготвя за черен четвъртък в транспорта заради мащабна

...
Франция се подготвя за черен четвъртък в транспорта заради мащабна
Коментари Харесай

Франция се готви за "черен" четвъртък заради масови транспортни стачки

Франция се приготвя за " черен " четвъртък в превоза поради огромна протестна готовност в железопътния и въздушния превоз, метрото и публичните услуги против промените на президента Еманюел Макрон, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. За през днешния ден са планувани са над 140 демонстрации.

Френската жп компания " Ес Ен Се Еф " (SNCF) чака да се движат 40% от високоскоростните влакове " Те Же Ве " (TGV), 25% от влаковете на междинни дистанции " Ентерсите " (Intercitе) и 50% от районните влакове " ТЕР " (TER). Вече са анулирани четири влака " Евростар " (Eurostar).

Железничарите стачкуват и ще се включат в демонстрациите дружно с държавните чиновници, основатели на днешните митинги, с цел да изразят недоволството си от промяната в жп компанията, която отстранява за новопостъпилите привилегирования статут, който им подсигурява пожизнено работа.

Общественият оператор на парижкото метро " Ер А Те Пе " (RATP) и някои линии в предградията също ще бъдат наранени от стачката в поддръжка на публичната транспортна услуга. Очаква се обаче трафикът на метрото, рейсовете и трамваите да бъде съвсем естествен, а по крайградските линии ще се движат три четвърти от влаковете.

Планирана е анулация на 30 % от полетите на парижките летища " Роаси " и " Орли ", както и на малко по-отдалеченото летище " Бове ", след протестен апел на въздушните диспечери.

" Ер Франс " (Air France) чака да обезпечи 75% от полетите си на междинни дистанции, излитащи и кацащи на " Роаси ", и 60% от късите полети на " Орли " и маршрутите с провинцията. Предвижда се да бъдат изпълнени всички полети на далечни дистанции.

Стачката на държавните чиновници, по апела на съвсем всички синдикати, ще засегне учебните заведения, детските градини, библиотеките, публичното радио и телевизия.

Реформата на Макрон планува публично да се " смекчи " статутът на държавен чиновник, като се улесни по-масово потребление на назначения на срочни контракти, както и проект за групово непринудено овакантяване, което до момента беше табу в бранша. Целта е да бъдат съкратени 120 000 позиции от общо 5.64 милиона държавни чиновници във Франция, с цел да бъде редуциран бюджетният недостиг под европейския предел от 3% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР