Светът е пълен с безброй красиви места, които би трябвало

...
Светът е пълен с безброй красиви места, които би трябвало
Коментари Харесай

Жителите на прекрасно кътче в Испания не иска повече туристи

Светът е цялостен с безчет красиви места, които би трябвало да бъдат обект на туристическо удивление по цивилизован метод и от уместно разстояние.

Но за жалост, казусът с едно селце на остров Менорка не е подобен.

Бинибека Вел, китно парче земя на испанския остров, е емблематично с белите си къщи и тесни криволичещи улички, сходни на тези в Санторини.

В последните години то е толкоз известно, че на локалните поданици към този момент им е писнало от всички туристи, които се стичат там, с цел да вършат фотоси.

Броят на посетителите е повишен до към 800 000 годишно, най-много сред май и октомври. Тази година се чака броят им да доближи 1 милион туристи.

Жителите се оплакват от години, а ограниченията за справяне с вредите, породени от туристите, стартират през 2023 година – в това число скица, по която на локалните се оферират 15 000 евро за помощ при почистването на боклуците.

Друга ограничаваща мярка влиза в действие от този месец, когато туристите ще са признати за обиколки единствено в интервала сред 11 и 20 ч.

Един от жителите споделя: " Туристите влизат в домовете ни, сядат на столовете, вземат си движимости, катерят се по стените, вършат разгулен празненства навън ".

Съществуват опасения, че в случай че не се направи нищо за ограничение на броя на туристите, това ще продължи да въздейства на жителите през летните месеци.

Оскар Монге, който оглавява групата, представляваща 195-те притежатели на парцели в Бинибека Вел, съобщи, че въпреки да са загрижени за фамилиите, чиито хотели, питейни заведения и бизнес със сувенири зависят от локалния туризъм, в този момент нямат различен избор, с изключение на да предложат затваряне на достъпа до селото.

От крайбрежието към момента ще може да се посещава периметъра на селото, само че няма да се влиза във вътрешните улички – а тъкмо там се вършат очарователните фотоси, които всички желаят за Instagram.

" Ако администрацията продължи да не се интересува от нас, през август ще проведем гласоподаване измежду притежателите дали да затворим селото ", добавя Оскар.

Селото също по този начин приканва туристите да се въздържат от " влизане в домове " и " катерене по балкони ". Искането е съпроводено от поредност от фотоси, на които един екскурзиант се е изгленал на стълбище, а различен е седнал на непознат стол пред една от къщите.

Изглежда обаче, че в основата на разногласието е точно просрочената договорка с локалните управляващи за извозването на боклука. И до момента в който задачата за жителите беше да оказват помощ с извозването, длъжностните лица се ангажираха с по-добро образование на екскурзоводите с групи чужденци в региона и ограничение на публичния превоз за туристи.

Досега съглашението не е възобновено. Тъй като и двете страни си трансферират виновността една на друга, е планувано да се срещнат през идващите дни.

" Честно казано, отиваме с дребна вяра ", споделя Монге.

Ръководителят на отдела по туризъм към държавното управление на Менорка, Бегоня Меркадал, не отговори на молбата за коментар. Но в диалог с Eldiario.es тя удостовери, че селото е в правото си да ограничи визитите, представени от profit.

" Напълно признаваме, че това е частна благосъстоятелност и затова, в случай че желаят да я затворят, това е тяхно право ", добавя Меркадал.

Дебатът за свръхтуризма се води в цяла Испания и в огромна част от Европа, защото локалните поданици на най-посещаваните дестинации приканват длъжностните лица към повече старания, когато става въпрос за реализиране на баланс сред техните потребности и възходящия брой туристи, добавя The Guardian.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР