Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат

...
Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат
Коментари Харесай

ГДБОП: За да се предпазите от фишинг атака, не отваряйте спешни линкове

Фишингът е актуален феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други известия в обществени мрежи, чат приложения или посредством sms.

Фалшивите известия претендират да са изпратени от законен източник – държавна или банкова институция, снабдител на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен снабдител. Те целят да стресират получателя с изказване за наложена санкция, блокиран или иден за заличаване профил, опасност със правосъдно гонене или друго обезпокоително събитие и го подканват да предприеме незабавни дейности като последва линк или смъкна и задейства файл на компютъра или телефона си.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други персонални данни. Често компютърна настройка се заразява с вирус от свален и задействан файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, в това число до необятен кръг от български интернет консуматори.

От месец октомври Министерство на вътрешните работи уведомява посредством sms, имейл и известие във Вайбър жителите, които имат електронни фишове, за осъществени от тях нарушавания на Закона за придвижването по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) за запознаване с детайлите на осъщественото нарушаване, както и линк към Портала на Министерство на вътрешните работи за инспекция за нарушавания, с опция за възнаграждение.

За да не бъде това събитие употребявано за илюзия и маскиране на фишинг имейли, които видимо наподобяват като изпращаните от Министерство на вътрешните работи, от дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП дават значими препоръки за отбрана:
Не отваряйте линкове, в случай че в текста се внушава неотложност и необходимост. Проверете детайлно мейла или източника на полученото известие. Не въвеждайте персонални или финансови данни в линкове, които сте отворили вследствие на получен незабавен мейл. Проверете името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за грешки. Използвайте дълги, комплицирани и разнообразни пароли за другите профили. Използвайте актуализирани операционни системи и антивирусни стратегии.
 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР