„Фелдшерите и лекарските асистенти са сегрегирани в здравната система, а

...
„Фелдшерите и лекарските асистенти са сегрегирани в здравната система, а
Коментари Харесай

Александър Александров: Фелдшерите протестираме, за да покажем, че ни има

„ Фелдшерите и лекарските асистенти са сегрегирани в здравната система, а проблемите им се замитат. Ние сме към 2000, броят понижа много в последните години, само че към този момент 6 медицински университета образоват лекарски асистенти, има и дипломирани, те са някъде под 100 към този момент “. Това съобщи пред БНР Александър Александров, ръководител на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) във връзка едночасовия митинг на тези медицински експерти, който се организира в цялата страна от 10 до 11 часа през днешния ден.

Причината за него е несъгласието на фелдшерите и лекарските асистенти с неналичието на политика по отношение на съсловието.

„ С този акт желаеме да покажем, че ни има, че съществуваме, да излезем от анонимност “, сподели Александър Александров.

Той бе безапелационен, че от дълги години политиците ги вкарват в анонимност в здравната система, а неналичието на обособена съсловна организация на фелдшерите и лекарските асистенти също е проблем.

„ Това, че ще протестираме, няма да утежни работата на центровете “, увери фелдшерът. Той акцентира, че изключително в провинцията множеството работещи в незабавната помощ са с тази специалност.

Александров разяснява и предлагането фелдшерите да влязат да работят в яслите и детските градини поради дефицита на личен състав, каквато концепция стартира здравното министерство.

„ Такова предложение може да направи единствено човек, който не е наясно с специалността ни “, сподели Александров и още веднъж акцентира, че с този акт някой в Министерство на здравеопазването потвърждава, че не е наясно със същината на тази здравна специалност, тъй като фелдшерите диагностицират и лекуват, а не поставят „ здравни грижи “. По думите му, не би трябвало де има комплициране и с специалността на парамедиците.

Председателят на БСЛАФ разяснява още, че отдавна има готова разпоредба, която регламентира функционалностите и дейностите на лекарските асистенти, само че тя си стои „ на трупчета “. „ Без тази разпоредба не могат да се уредят длъжностните характерности на експертите на работните им места. Сега лекарските асистенти, а оттова и фелдшерите, тъй като по закон фелдшерите имат правата на лекарските асистенти, работят незаконно “, сподели Александров.

Той изясни, че към този момент близо 20 години съсловието работи за качествена легитимация, само че ръководещите просто нехаят, а опитите им да предизвикат реакция на здравното министерство остават „ глас в пустиня “.

Александров удостовери, че са имали доста срещи с представители на разнообразни политически партии, само че водещата партия в обединението „ Продължаваме промяната “ не демонстрира интерес и внимание.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР