Фалитът на Томас Кук“ ще доведе до ефекта на доминото

...
Фалитът на Томас Кук“ ще доведе до ефекта на доминото
Коментари Харесай

От „Клуб на хотелиера“ искат оставката на Николина Ангелкова

Фалитът на „ Томас Кук “ ще докара до резултата на доминото и доста хотелиери ще банкрутират , счита Диана Колчева, ръководител на сдружението „ Клуб на хотелиера “ в Несебър.
За Actualno.com, тя сподели още: “Министър Ангелкова би трябвало да си подаде оставката поради случая „ Томас Кук “. Когато се допусне неточност и то толкоз огромна неточност, която ще докара до банкрути на хотелиери, това би трябвало да се направи. Колегите са изтеглили заеми, с цел да платят на доставчиците. Кой ще им ги заплаща в този момент този заеми, откакто няма да си получат парите? Наблюдаваме, че когато има подобен огромен гаф в някое министерство, министърът си подава оставката и страната поема грешката за сметка на данъкоплатците, за жалост. Защо и докога българските бизнесмени няма да бъдат предпазени от българската страна в случай, че това е единственият доходоносен и работещ бранш? “.
Диана Колчева задава и различен значим въпрос - за какво Министерството на туризма не е записало „ Томас Кук “ в Националния туристически указател, в случай, че е най-старият туроператор в България .
„ През това лято излязоха много трендове, които бяха отрицателни за българския туризъм. Като похлупак на всичко беше банкрутът на „ Томас Кук “. Поради обстоятелството, че българските хотелиери са най-бедните в международен мащаб , от време на време сключваме неизгодни контракти, които водят до загуби за нас. Аз също съм работила като хотелиер с„ Томас Кук “ и съм приемала техните условия, че ще платят последната сума за обслужените на туристи в края на месец ноември. И съм изживявала напрежението дали ще получа тези пари. Всички сме подвластни от снабдители и контрагенти, плащаме на монополисти като EWN и ВиК. И в случай че не си осъществим договорите към някои от тези сдружения, те незабавно подхващат дейности и понасяме санкции. Това значи, че и Министерството на туризма би трябвало да си понесе последици за несвършената работа ".
От сдружението „ Клуб на хотелиера “ упорстват страната, в лицето на премиера Бойко Борисов, да предприеме дейности и набележи ограничения, с които да се избави сезон 2020 година.
Диана Колчева счита, че би трябвало да се проведат диалози в Европейски Съюз за един гратисен интервал от две-три години - време през което хотелиерите да имат право да слагат визи на туристите на самите летища. Сега нашата страна няма такова право, тъй като не е част от шенгенското пространство. Другата мярка е, до момента в който се стабилизира бранша, страната да смъкна с 2/3 таксите за кацане на нискотарифните компании, с цел да се привлекат тези компании, които да водят самостоятелни туристи. А най-важната, съгласно Диана Колчева е, да има български туристи в нашите курорти. Да не бягат хората за отмора в непознати страни поради високите цени на чадъри и шезлонги. Следващата мярка е понижението на Данък добавена стойност в бранш туризъм. Експертът разяснява, че в Гърция данъкът е понижен на 5 % и е добре това да стане и тук.
„ Българското държавно управление би трябвало да има ясна стратегия за това по какъв начин почивките на българите ще бъдат разпределени през месеците юни, юли и август. Тази година до края на юли имаше акцията за кандидатстване на възпитаници и студенти и записване в междинните и висшите учебни заведения. За междинните учебни заведения са към 60 хиляди фамилии, в случай че пресметнем по трима души на семейство, става 180 хиляди индивида. Това значи, че през юни и юли ние не можехме да разчитаме на към 180 хиляди български фамилии да почиват по нашето море. Но още веднъж има недомислица. Не може да се вършат всички изпити през дейните за туризъм месеци. Нещата би трябвало да обмислят като цяло, а не на парче “, счита Колчева.
Според нея, българската страна би трябвало да се намеси и да вземе ограничения, с които да избави идващите два туристически сезона
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР