Европейският съюз започва официално разследване срещу социалната мрежа X на

...
Европейският съюз започва официално разследване срещу социалната мрежа X на
Коментари Харесай

ЕС ще проверява X за незаконно съдържание в първо по рода си разследване

Европейският съюз стартира публично следствие против обществената мрежа " X " на Илон Мъск по редица обвинявания, в това число това, че не е съумяла да се оправи с противозаконното наличие и дезинформацията в платформата.

Това е първото по рода си следствие, което е формирано според Закона за цифровите услуги (DSA). Обвиненията към обществената мрежа са свързани с това, че тя е нарушила отговорностите си по европейската правна рамка. Законът влезе в действие през ноември 2022 година и изисква от огромните онлайн платформи и търсачки да подхващат повече дейности за справяне с противозаконното наличие и рисковете за публичната сигурност.

След нападенията на " Хамас " против Израел на 7 октомври еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон изпрати писма до X, Meta, TikTok и Гугъл, в които им припомня за отговорностите им по DSA за справяне с нездравословното и нелегално наличие. Европейската комисия е получила данни, че платформата на Мъск популяризира нелегално наличие и дезинформация, изключително терористично и принудително наличие в подтекста на войната в Газа.

Проверката ще се концентрира върху това какво прави колосът, с цел да се оправи с разпространяването на това наличие в Европейски Съюз и успеваемостта от подхванатите ограниченията.

По-рано тази година " X " вкара функционалност, с която разрешава на потребителите да разясняват и отбелязват постове, които считат, че съдържат погрешни или подвеждащи изказвания. По този метод обаче отговорността за инспекцията на обстоятелствата беше предоставена на самите консуматори, а не на специфичен екип от проверяващи. В известието на Комисията излиза наяве, че ще бъде осъществена инспекция и за ефикасността на тази система.

От своя страна, компанията съобщи, че ще " сътрудничи на регулаторния развой ". В свое изказване тя показва, че е " значимо този развой да остане свободен от политическо въздействие и да следва закона ".

" X е фокусирана върху основаването на безвредна и приобщаваща среда за всички наши консуматори, като в същото време пази свободата на изложение, и ще продължим да работим неуморно за постигането на тази цел ", се споделя в известието.

В хода на инспекцията ще бъде проучена и синята отметка на профилите, която към този момент може да бъде закупена в платформата против избрана сума. Откакто тя стана абонаментна услуга, редица непроверени и подправени сметки станаха " верифицирани ", което сътвори подозрения за проблеми с прозрачността в " X ".

Това ще е първият път, в който Европейски Съюз ще употребява новите си пълномощия, добити след приемането на Закона за цифровите услуги. Той дава на регулаторните органи големи нови пълномощия да принуждават обществените мрежи да управляват платформите си за тирада на омразата, дезинформация и друго рисково наличие.

DSA постанова нови правила за модериране на наличието, отбрана на персоналните данни и прозрачността. Всяка компания, за която се откри, че в нарушаване на наредбите, може да бъде санкционирана в размер до 6 % от нейния общ световен оборот, а активността ѝ също по този начин може да бъде прекъсната на територията на Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР