Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше

...
Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше
Коментари Харесай

Охраната на Фицо е като от аматьори, можеха да го убият лесно, посочи български спец

Ако има втора офанзива някъде откъм гърба, министър председателят на Словакия щеше да бъде доубит, разяснява някогашният шеф на българската национална работа за охрана 

Гардовете на министър председателят на Словакия Роберт Фици са работили като непрофесионалисти. Допуснали са доста неточности. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ  бившият шеф на българската национална работа за защита ген. Тодор Коджейков.

„ Това е най-трудното за защитата нахлуване, защото от един метър и от упор някой вади оръжие в навалица и стреля. Охранителите реагират, само че всички са ориентирани към нападателя, а министър председателят е паднал на земята, сгънат. Ако има втора офанзива някъде откъм гърба, щеше да бъде доубит. Това е неточност “, изясни той.

„ Първо трябваше да се погрижат за охраняваното лице. Има дейности, които се разпределят сред чиновниците “, посочи генералът. 

„ Нападателят е имал наблюдаване върху това по какъв метод протича всекидневието на премиера и е употребявал тъкмо този миг – да излезе от втора линия, протяга ръка и стреля пет пъти за две секунди. Седем индивида се скупчват към него и оставят премиера, а вниманието трябваше да бъде ориентирано към министър-председателят “, разяснява той.

„ На фрагментите се вижда, че от втора линия излиза един гард и поваля стрелеца на земята. Оттам нататък би трябвало да стартира евакуация и да се предвижат по най-бързия метод “, съобщи Коджейков. 

„ Никъде не е писано, че охранителите не могат да стрелят по нападателя, само че той е в тълпата и това значи, че щеше да има най-малко още 7-8 починали “, добави той.

„ Има 2 секунди за реакция. Затова организмът и съзнанието би трябвало по този начин да са тренирани, че във всеки миг да реагирате без да мислите. Всеки би трябвало да си знае местото и да направи това, което е нужно. Затова се вършат тренировки “, посочи някогашният началник на националната работа за защита.

„ Трябва бодигардовете да застанат сред оръжието и премиера, да се защищити с тяло охраняваното лице. Фицо е обичал да е измежду хората, да се здрависва с тях. Нападателят му е познавал добре навиците и е употребявал тъкмо този миг “, добави той.

„ От стрелбата до евакуирането на премиера има доста недостатъци на защитата. Не знам те по каква стратегия учат и по какъв начин са тренирани, само че има много пропуски. Първо колата е оставена без да има човек до нея. След стрелбата Фици пада, само че 2-3 секунди никой не му обръща внимание. След това го хващат, само че по този начин, че стартират да го теглят. Един от охранителите се пробва да го хване за крайници, с цел да го носят. Отваря се вратата, има лутане “, разяснява специалистът. 

„ Вече ще е тежко за Европа заради няколко аргументи. Едната от тях е войната в Украйна, другата е поради това, което става в Газа, Израел. Европа е сложена в менгеме. Хора, които не могат да се социализират, идват на континента. Те разчитат на помощи, радикализират се и може би в бъдеще Европейски Съюз ще стане сцена на неприятни произшествия “, сподели още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР