Реорганизацията на движението в центъра на София беше направена без

...
Реорганизацията на движението в центъра на София беше направена без
Коментари Харесай

Патриарха и Витошка. Как не бива да се спасява София

Реорганизацията на придвижването в центъра на София беше направена без диалог с хората и тъкмо в навечерието на изборите. Това ще се отрази отрицателно на резултатите на ПП-ДБ. Ето за какво.

За изборите през 2023 Политическа партия и Демократична България вършат коалиция със " Спаси София " с едно всекидневно пояснение. Борис Бонев от " Спаси София " (СС) е взел самичък 48 хиляди гласа през 2019 година, а Демократична България единствено 10-тина хиляди над него. Казали са си: в този момент дружно ще вземем сбора от неговите гласове, старите на Демократична България, новите на Политическа партия и шапка на сопа, СОС е наш. Ясно като слънце: 2 кг плюс 2 кг са си 4 кг, нали?

Това питагорейско духовитост минава на Женския пазар, само че с електоралните цифри не излиза, пък и е обидно за гласоподавателя. Резултатът е олимпийски. Коалицията има 23 съветници, непретенциозно поради упоритостите. Демократична България имаха 12 съветници, в този момент имат 7. Секретен сътрудник нямаха никакви, в този момент имат 8. Не е задоволително, с цел да наложиш на СОС решения, само че е премного за изнудване на сътрудниците в обединението.

Има и една прилика, която градският гласоподавател от София-център разисква: в София ПП-ДБ имат в лицето на Секретен сътрудник своето Движение за права и свободи с цел да не останат обратно от ГЕРБ. Така че огромна част от центъра гласоподава за " Синя София " - предстояща реакция.

След този старт какво реализира новата градска коалиция от изборите до през днешния ден?

Скара се с центъра на София поради новата метаморфоза на придвижването.

По-проницателен ход просто няма. Да вдигнеш на митинг против себе си тъкмо тези, на които разчиташ да ти обезпечат победа на идните избори - такова и Делфийският пророк не би съчинил.

Защо тъкмо в този момент? Защо преди изборите взеха решение да заковат в центъра така наречен „ метаморфоза на придвижването “?

Без оповестяване, без разискване, без акция, на процедура без всякаква предварителна информация, цялото придвижване хоп… наобратно, за положителното на града. Светкавично, по празниците, когато градът е празен. И на практика секретно като десант на морските тюлени. Хората стачкуват на ъгъла на Патриарха и Фритьоф Нансен и май ще са там задълго. Тази авангардна форма на предизборни манифестации – твоят гласоподавател да излезе на улицата, само че не с цел да те поддържа, а с цел да застане против теб – май не беше пробвана до момента.

Предстои да се види какъв спад в гласовете ще донесе спорът с трите централни градски региона. Но е несъмнено, че в някаква степен ще се повтори епизодът със " Синя София ", която под името КОД отклони 15 хиляди гласа и взе 3 места в СОС, обичайно считани от Демократична България за техни.

Към митинга на живущите се прибавят колони протестиращи пред СОС таксита, голям брой изявленията в последните 10 дни, мнения в медиите на Диана Русинова, самостоятелен престиж по транспортни въпроси. Тя даже отхвърля да прави оценка смяната като добра или неприятна. Според нея тя на първо място е противозаконна, опонира на няколко нормативни акта.

Във Facebook има няколко групи против нововъведенията. Сред тях са „ Спаси Шишман “ и, показателно „ Спасяване на София от " Спаси София “. В избрани " балони " обществената мрежа завря от отвращение, с присъщи залпове от хули. Никой не пази измененията, с изключение на няколко велосипедисти, които заради липса на опит с медии се объркват пред камера.

Цялата съпротива в СОС (БСП, Синя София, ГЕРБ/СДС и няколко независими) се изправи против това. А кметът на " Средец " Трайчо Трайков, който е от ПП-ДБ-СС и не си пада по борбите, държа тирада в СОС за заледяване на плана. Така ще е до и след изборите, защото идващото съвещание по въпроса е към средата на юни.

Акциите на Секретен сътрудник са настрана от сериозните проблеми на града. Те са шумни и забележими, само че несъобразени с живота на живеещите.

Това ни води до идващия въпрос: защо става дума не в народен, а в локален проект, по отношение на града и хората му?
Центърът не е резервоар с нахвърляни в него егенета
Секретен сътрудник, а около тях и ПП-ДБ не схващат една съществена характерност на града. Това не е мнение, а нагледност. Показва го фактът, че си довел маса народ до яд и нервност. Хората там не са изсипани от самосвал в центъра и самият център не е резервоар с нахвърляни в него егенета. Това е витален свят, човешко ежедневие. Ето с тази най-съществена линия на града не са имали време да се срещнат от Секретен сътрудник. Сега стартират да го схващат, по сложния метод.

Градската среда като витална среда е информационно пространство. Така мисли актуалната социология. Намислил си забележителна смяна, само че в случай че тя не произтича от връзка в тази среда, ще бъдеш Лила и Павел от " Тютюн ", а не съвременен урбанист. Въпросът не е за осведомление, информация или официално разискване, каквито е фешън да се регистрират по бюрократичен ред.

Задачата на ръководството е в отваряне на ново измерение в града забелязан точно като информационно пространство. Вътре в него хрумвания за смяна би трябвало да бъдат припознати от хората като техни, те да им станат създатели, един тип политически създатели, решението да стане тяхно. Позата и самочувствието на Робеспиер не са задоволителни.
Идеите за смяна би трябвало да бъдат припознати от хората като техни, те да им станат създатели
Вероятно Секретен сътрудник си споделят: ами да, тези там си пазят удобството, паркоместата, мислят с инерциите от 19-20 век, само че ние, модерните урбанисти, ще ги натиснем и ще създадем живота им по-добър. Един комшия по този начин споделяше на татко ми: люсни им по един пестник и ще станат хора, за тяхно положително е, ще са ти признателни. Шамари имаше. Благодарни не сме.

Голяма смяна на придвижването в тази част на центъра е нужна. Това е ясно от най-малко 15 години. Но тя няма да стане през главата на хората и макар тяхната воля. Освен нездравословен спор преди парламентарните избори акцията ще втвърди настройките в центъра против всякаква смяна. Вече ще е мъчно да се изясни, за какво една интелигентна промяна на придвижването е нужна и е в техен интерес.

Има ред, по който се вършат сходни трансформации. Този ред не би трябвало да се претърпява от огромни групи хора като наказателна интервенция. Идея за съвременен град, измислена и наложена от краткотрайна централна администрация е арогантна химера и неизбежно ще бъде посрещната по този метод.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР