Европейската централна банка отново ще облекчи политиката, ако инфлацията не

...
Европейската централна банка отново ще облекчи политиката, ако инфлацията не
Коментари Харесай

Марио Драги: ЕЦБ ще облекчи политиката, ако инфлацията не се повиши

Европейската централна банка още веднъж ще облекчи политиката, в случай че инфлацията не се върне към задачата си, съобщи през днешния ден президентът на ЕЦБ Марио Драги, представен от Ройтерс, засилвайки упованията за още по-голям тласък през идващите седмици.

ЕЦБ не реализира задачата си за инфлация от малко под 2% от 2013 година насам и забавянето на растежа, на фона на международната комерсиална война, увеличи риска от по-нататъшно повишаване на цените. "При неналичието на усъвършенстване и в случай че е застрашено устойчивото връщане на инфлацията към нашето целево равнище, ще бъдат нужни спомагателни стимулиращи ограничения “, уточни Драги в своя тирада на годишна конференция на ЕЦБ в Синтра, Португалия.

Той сподели, че ЕЦБ към момента може да понижи лихвите, да поправя насоките си, да предложи ограничения за понижаване на нежеланите странични резултати от отрицателните темпове и също по този начин да има "значителна независимост " за повече покупки на активи.

Коментарите, възприети от пазарите като ненадейно примамливи, изпратиха еврото с четвърт % нагоре по отношение на $, запасите изтриха ранните загуби, а доходността на облигациите падна още, до рекордно ниска територия. "Ще използваме цялата еластичност, с цел да осъществим нашия мандат и ще създадем това още веднъж, с цел да отговорим на всички провокации за ценовата непоклатимост в бъдеще ", сподели Драги. След като добави мотив за неотложността на дейностите, той означи, че рисковете на напредък клонят надолу, а индикаторите за идващите тримесечия сочат за продължаваща мекост.

Сега ЕЦБ ще употребява „ идните седмици “, с цел да изследва опциите си, а предлагането за деяние от страна на банката може да пристигна скоро.

Срокове

Драги също отхвърли опасенията на пазара, че покупките на активи не са били ефикасни, защото ЕЦБ се изправяше против рестриктивните мерки, наложени от самите тях. Правило, което му пречи да купи повече от една трета от дълга на дадена страна. Той означи, че рестриктивните мерки са гъвкави, тъй като пълномощията на ЕЦБ му разрешават да употребява принадлежности, които са по едно и също време нужни и пропорционални. Президентът на банката сподели, че Европейският съд към този момент е удостоверил, че ЕЦБ има необятно право на преценка при потреблението на своите принадлежности. Въпреки отстранените покупки на активи при предходно решение, той твърди, че би трябвало да са налице ограничавания за тези покупки, което допуска, че всяка смяна в рестриктивните мерки може да върне ЕЦБ назад в съда.

ЕЦБ вижда инфлацията на равнище от 1.4% през идната година, а пазарните инфлационни упования сочат закъснение през идващите години.

Но Драги сподели, че ЕЦБ няма да одобри ниска инфлация и ще извърши мандата си, даже в случай че фискалната политика не си обезпечи нужната поддръжка. „ Ние сме ангажирани и няма да се примирим в никакъв случай с ниската инфлация, даже и в този момент “, сподели Драги. "Тази цел е симетрична, което значи, че в случай че желаеме да реализираме тази стойност на инфлацията в средносрочен проект, инфлацията би трябвало да бъде над това равнище в бъдеще. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР