Министърът на финансите Валери Белчев участва в заседанието на Еврогрупата

...
Министърът на финансите Валери Белчев участва в заседанието на Еврогрупата
Коментари Харесай

България настоява да се отчитат локалните специфики при разглеждането на националните планове

Министърът на финансите Валери Белчев взе участие в съвещанието на Еврогрупата в уголемен формат на 8 ноември и в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) през днешния ден в Брюксел.  През първия ден финансовите министри са дискутирали прегледа на икономическото ръководство в Европейски Съюз, напредъка при построяването на Банковия съюз и основаването на общ защитен механизъм към Единния фонд за преструктуриране.

През втория ден от съвещанието европейските стопански и финансови министри са разискали въвеждането на промяната " Базел III " в регулаторната рамка на Европейски Съюз и бъдещето на икономическото ръководство в Европейски Съюз след рецесията с КОВИД-19.

Отново тематика на полемиката са били високите цени на енергийните запаси и тяхното отражение върху европейските жители, инфлацията и икономическите индикатори. „ България поддържа предлагането на Европейска комисия за потребление на разнообразни принадлежности за понижаване на цените на горивата преди всичко за семействата. Българското държавно управление към този момент предприе съответни дейности за да облекчи и подкрепи промишлеността и бизнеса, като употребява препоръчаните в пакета на Комисията ограничения. В същото време ни е нужен разбор и за отражението на тези високи цени върху цялата стопанска система “, е декларирал в своето изявление българският финансов министър. Той е акцентира, че високите цени и инфлацията, която пораждат, са съществено предизвикателство освен за националните стопански системи, само че и за световната икономическа система и по тази причина ни е нужен съгласуван метод.

Съветът е разискал и актуалната обстановка с финансирането на инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “. Той има за цел да засилва възобновяване на европейската стопанска система след рецесията, провокирана от  COVID-19. „ За нас програмата за възобновяване е значим инструмент и опция за ускорение на икономическия напредък. В същото време България упорства да се регистрират локалните специфики при разглеждането на националните проекти “, е изтъкнал министър Белчев в полемиката по тематиката. България внесе в Европейска комисия своя народен проект за възобновяване и развиване на 15 октомври.

Министрите са дискутирали и разпоредбите в Пакта за непоклатимост и напредък и действителното им приложение в изискванията на пандемия. „ Сега настоящите правила в Пакта за непоклатимост ни дават нужната еластичност както в обстановката на санитарна рецесия, по този начин и при нужда от осъществяване на структурни и фискални промени. Инвеститорите имат потребност от предвидимост и непоклатимост на обществените финанси и това е от действителна изгода за стопанската система “, е декларирал българският финансов министър.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР