Европейската централна банка (ЕЦБ) се скара с UniCredit заради плановете

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) се скара с UniCredit заради плановете
Коментари Харесай

Конфликт между ЕЦБ и UniCredit заради капиталовите пазари и Русия

Европейската централна банка (ЕЦБ) се " скара " с UniCredit поради проектите на италианския заемодател да върне средства на своите акционери и по отношение на неуспеха на банката да напусне Русия.

Това написа Financial Times като се базира на източници, осведомени със обстановката.

Конфликтът се изостри, откогато основният изпълнителен шеф на UniCredit Андреа Орсел пое ръководството през април 2021 година и приложи нападателна тактика за преразглеждане на интервенциите на банката и погашение на повече средства на акционерите.

Двете страни са изразили противоположни отзиви в поредност от писма, като съгласно източник, връзките са " доста повече от леко обтегнати ".

UniCredit съобщи, че ЕЦБ " непрестанно им е поставяла провокации и насоки ", добавяйки, че " публичната поддръжка " на регулаторите е " показателна за доверието, което се демонстрира във връзка с нас ".

От ЕЦБ отхвърлиха да коментарат информацията на Financial Times.

Сблъсъкът също по този начин може да се разчете като сигнал за по-твърдата позиция на централната банка към финансовите проекти на кредиторите от еврозоната, до момента в който се приготвят за криза. Италия и Германия - двата най-големи пазара на UniCredit - се чака да бъдат най-силно наранени от енергийната рецесия в Европа поради предходната им сериозна взаимозависимост от съветския газ.

Според Financial Times ЕЦБ е възразила против уговорката на UniCredit да разпредели 16 милиарда евро на акционерите до 2024 година, заявявайки, че това опонира на формалните насоки, че " банките не би трябвало да дефинират своите дивидентни политики в безспорни суми ".

Според изданието съществува и напрежение по отношение на неуспеха на UniCredit да прекъсне връзките си с Русия, защото ЕЦБ гледа на съветското наличие на банката като на нежелателен източник на риск и кара да напусне страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР