Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, препоръча спиране на

...
Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, препоръча спиране на
Коментари Харесай

Ясна демонстрация на решимост. ЕК предлага намаляване на финансирането за Унгария

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, предложи прекъсване на към 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария поради корупция. Това оповестиха интернационалните организации е неделя. Новината идва, откакто по-рано денем държавното управление на Орбан нови закони, с които да преодолее възраженията на Брюксел.

Това е първият сходен случай в 27-членния блок след въведена нова глоба, целяща по-добра отбрана на върховенството на закона. Европейски Съюз вкара новата финансова глоба преди две години, като упрекна Полша и Унгария в подкопаване на демокрацията.

По време на над десетилетното си ръководство унгарският министър председател Виктор Орбан подчини съдилища, медии, неправителствени организации и университетски среди, като ограничи и правата на мигрантите, ЛГБТ общността и дамите.

„ Днешното решение е ясна проява на решимостта на Комисията да отбрани бюджета на Европейски Съюз и да употребява всички принадлежности, с които разполагаме, с цел да се подсигурява тази значима цел “, сподели еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан .

„ Става въпрос за нарушавания на върховенството на закона (в Унгария), които компрометират потреблението и ръководството на фондовете на Европейски Съюз “, добави той. " Не можем да заключим, че бюджетът на Европейски Съюз е задоволително предпазен ".

Хан посочи систематични нередности в унгарските закони за публичните поръчки, незадоволителни гаранции против спорове на ползи, недостатъци в ефикасното правосъдно гонене и дефекти в други ограничения против корупцията.

Изданието " Политико " написа, че Комисията алармира, че Съветът може да даде на Унгария време да покаже сеиозността си във връзка с нужните промени и по този метод да има опция да резервира средствата си .

„ Комисията ще следи обстановката и ще осведоми Съвета за всеки подобаващ детайл, който може да има резултат върху актуалната ѝ оценка “, се споделя в известие, представено от " Политико ". Унгария, съгласно Брюксел, „ се е заела да осведоми изцяло Комисията за осъществяването на основните стъпки за осъществяване до 19 ноември “.

Еврокомисарят Хан посочи, че Комисията предлага прекъсване на към една трета от кохезионните фондове, планувани за Унгария от общия бюджет на блока за 2021-27 година на обща стойност 1,1 трилиона евро.

Въпросните 7,5 милиарда евро възлизат на 5% от прогнозния Брутният вътрешен продукт на страната за 2022 година Сега страните от Европейски Съюз имат до три месеца да вземат решение по предлагането. По думите на Хан последното заричане на Унгария да отговори на рецензиите на Европейски Съюз е забележителна стъпка в вярната посока, само че към момента би трябвало да бъде превърнато в нови закони и на практика дейности, преди блокът да бъде укротен.

През последните седмици Будапеща беше подложена на напън от Европейски Съюз да стабилизира стопанската система и форинта, най-зле представящата се валута в източната част на Съюза, написа Ройтерс.

Орбан, който се дефинира като " герой за независимост " против светогледа на демократичния Запад, отхвърля Унгария да е по-корумпирана от останалите в Европейски Съюз.

Комисията към този момент блокира към 6 милиарда евро средства, планувани за страната в обособен пакет за икономическо възобновяване от пандемията още веднъж в резултат на опасения за корупция.

Ройтерс документира през 2018 година по какъв начин Орбан насочва средствата за развиване на Европейски Съюз към приятелите и фамилията си, процедура, съгласно правозащитни организации, обогатила неимоверно вътрешния му кръг и разрешила на 59-годишния министър председател да се укрепи на власт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР