Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външния министър Хосеин Амир-Абдолахян,

...
Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външния министър Хосеин Амир-Абдолахян,
Коментари Харесай

Погребение в светилище. Иран изпраща покойния си президент Раиси с няколко церемонии

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външния министър Хосеин Амир-Абдолахян , които починаха, ще бъдат почетени с неколкодневни погребални церемонии. Тяхната кулминационна точка ще бъде погребението на Раиси в свещения град Машхад в четвъртък.

Върховният водач на ислямската република аятолах Али Хаменей към този момент разгласи петдневен печал. Хаменей назначи първия вицепрезидент Мохамед Мохбер за краткотраен президент. Иранското законодателство планува, че в случай че президентът почине, властта се предава на първия вицепрезидент, а идващите президентски избори се насрочват до 50 дни.

Погребалните церемонии започнаха с траурно шествие в северозападния град Табриз, от който се връщаха Раиси и Амир-Абдолахян при хеликоптерната злополука на 19 май.

Следват церемонии в град Кум, столицата Техеран и град Бирджанд. На 23 май тялото на Раиси ще бъде заровено в светилището на Имам Реза в свещения град Машхад.

Нови президентски избори са планувани за 28 юни . Изборите, които би трябвало да се проведат в границите на 50 дни, ще бъдат проведени от съвет, състоящ се от ръководителя на Народното събрание, ръководителя на правосъдната власт и първия вицепрезидент.
 Временният президент на Иран Мохамед Мохбер (вдясно) управлява съвещание на кабинета в Техеран на 20 май.
След злополуката, в която починаха Раиси и Амир-Абдолахян, стана ясно, че той е изгубил връзка и се е разрушил, до момента в който се е прибирал от Табриз. Там президентът и външният министър са участвали на взаимното разкриване на язовир с азербайджанския президент Илхам Алиев .

Иранската държавна осведомителна организация IRNA заяви, че всичките осем души на борда на хеликоптера Bell 212, закупен от Иран при започване на 2000 година, са починали. Освен Раиси и Амир-Абдоллахян, са починали губернаторът на провинция Източен Азербайджан, върховен свещеник от Табриз, чиновник на Революционната армия и трима членове на екипажа.

Междувременно Вашингтон за първи път съобщи, че Техеран е изискал помощ от Съединени американски щати по отношение на случая с хеликоптера, само че че не е в положение да окаже подпомагане, основно заради логистични аргументи.
 Погребението на Раиси в Табриз.
Говорителят на Държавния департамент Матю Милър не посочи по какъв начин е направено настояването и какво е било неговото естество. Съединените щати и Иран нямат дипломатически връзки.

Смъртта на Раиси ще има лимитирано влияние върху политиката, само че може да сложи началото на битка за власт измежду хардлайнерите в Иран. Раиси беше определен за президент през 2021 година

В неговия мандат беше затегнато използването на законите за морала и бяха потушени с принуждение всеобщите антиправителствени митинги. Те избухнаха след, която умря в полицейски арест, където беше за хипотетично нарушаване на ислямския код за обличане на дамите., която беше ранена при конфликт с иранската нравствена полиция поради погрешно носене на хиджаб, също умря.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР