Европейската комисия (ЕК) ще предяви иск пред Съда на Европейския

...
Европейската комисия (ЕК) ще предяви иск пред Съда на Европейския
Коментари Харесай

ЕК дава България на Съда на ЕС за управлението на речните басейни

Европейската комисия (ЕК) ще предяви иск пред Съда на Европейския съюз (ЕС) против България и още 5 страни членки за това, че за това, че не са завършили преразглеждането на своите проекти за ръководство на речните басейни. Преразглеждането се постанова според Рамковата инструкция за водите (Директива 2000/60/ЕО) и/или на проектите за ръководство на риска от наводнения, изисквани с Директивата за наводненията (Директива 2007/60/ЕО), оповестиха от Европейска комисия.

От Еврокомисията изясняват, че инструкция за водите е ориентирана към обезпечаване на положително качествено и количествено положение на европейските водни обекти като реки и езера. С нея с цели понижаване и унищожаване на замърсяването. Друга задача на документа е да се подсигурява, че има задоволително вода за потребностите на хората и на дивата флора и фауна. Съгласно Рамковата инструкция за водите страните членки на Европейски Съюз би трябвало да актуализират и рапортуват своите проекти за ръководство на речните басейни на всеки шест години. Плановете включват стратегия с ограничения за обезпечаване на положително положение на всички водни обекти. Съгласно Директивата за наводненията страните в Евросъюза би трябвало да актуализират и рапортуват на всеки шест години и своите проекти за ръководство на риска от наводнения.

През февруари 2023 година Комисията е изпратила публични уведомителни писма, а по-късно, през септември м. година - и стимулирани мнения до всички страни, които не са актуализирали и преразгледали тези проекти все още. Въпреки известния прогрес шест страни към момента не са изпълнили отговорностите си по едната или по двете наставления. Испания, Малта и Португалия към момента не са докладвали напълно своите трети проекти за ръководство на речните басейни и втори проекти за ръководство на риска от наводнения. България и Ирландия не са докладвали напълно третите проекти за ръководство на речните басейни, а Словакия - вторите проекти за ръководство на риска от наводнения.

Според Европейска комисия напъните на институциите в страните са незадоволителни и по тази причина предявява иск против тези страни членки пред Съда на Европейски Съюз.

Освен това Европейската комисия стартира две процедури против страната ни в областите Правосъдие и Енергетика. Започват производства за определяне на нарушавания и са изпратени публични уведомителни писма до България.

Едната процедура е за това, че не сме транспонирали напълно в националното си законодателство Директивата за процесуалните гаранции за децата, които са обвинени или обвинени в границите на наказателното произвеждане (Директива (ЕС) 2016/800).

Другото произвеждане е за несъблюдение на отговорностите за известяван на Европейска комисия за избрана информация, планувани в Регламента за сигурността на доставките на газ (Регламент (ЕС) 2017/1938).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР