Европа е изправена пред “тежка криза на общественото здраве. Почти

...
Европа е изправена пред “тежка криза на общественото здраве. Почти
Коментари Харесай

Тежка криза на общественото здраве в ЕС

Европа е изправена пред “тежка рецесия на публичното здраве ”. Почти всички поданици на континента живеят в региони с рискови равнища на замърсяване на въздуха, откри следствие на “Гардиън “.

Анализът на данните, събрани благодарение на най-съвременна методология, включваща подробни сателитни фотоси и измервания от над 1400 наземни станции за мониторинг, разкрива ужасяваща картина на замърсен въздух, като 98% от хората живеят в региони с извънредно нездравословно замърсяване с фини прахови частици, което надвишава рекомендациите на Световната здравна организация.

Почти 2/3 живеят в региони, където качеството на въздуха е над два пъти по-високо от насоките на СЗО.

Най-тежко засегнатата страна в Европа е Северна Македония

Почти две трети от хората в страната живеят в региони, в които замърсяването на въздуха с фини прахови частици надвишава повече от четири пъти насоките на СЗО. В четири региона замърсяването на въздуха е съвсем шест пъти по-високо, в това число в столицата Скопие.

Източна Европа е доста по-зле от Западна Европа, като се изключи Италия. Там повече от една трета от жителите по долината на река По и близките региони в северната част на страната дишат въздух, който е четири пъти по-мръсен от стойностите на СЗО.

Заедно с специалисти по замърсяването „ Гардиън “ е изготвил интерактивна карта, разкриваща най-засегнатите региони на континента. Измерванията се отнасят до ФПЧ2,5 (фини прахови частици) – дребни частици във въздуха, които се получават най-много при изгарянето на изкопаеми горива, някои от които могат да преминат през белите дробове и да попаднат в кръвния поток, като обиден съвсем всички органи в тялото. Според актуалните насоки на СЗО средногодишните концентрации на ФПЧ2,5 не би трябвало да надвишават 5 микрограма на пространствен метър. Новият разбор открива, че единствено 2% от популацията на Европа живее в региони, попадащи в тази граница.

Експертите настояват, че замърсяването с ФПЧ2,5 предизвиква към 400 000 смъртни случая годишно на целия континент

“Това е тежка рецесия за публичното здраве ”, споделя Роел Вермюлен, професор по епидемиология на околната среда в Университета в Утрехт, който управлява екипа от откриватели от целия континент, събрал данните. “Това, което виждаме напълно ясно, е, че съвсем всички в Европа дишат вреден въздух. ”

Данните разкриват също по този начин:

Почти всички поданици на седем страни в Източна Европа – Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Полша, Словакия и Унгария – са с двойно по-високи стойности от насоките на СЗО. Повече от половината от популацията на Северна Македония и Сърбия живее с четири пъти по-високи стойности от тези на СЗО. В Германия три четвърти от популацията живее с повече от два пъти по-високи стойности от тези на СЗО. В Испания този % е 49%, а във Франция – 37%. Във Англия три четвърти от популацията живее в региони, където експозицията е сред един и два пъти по-висока от целесъобразната стойност на СЗО, а съвсем една четвърт – над нея. Близо 30 милиона европейци живеят в региони с централизация на дребни частици, която е най-малко четири пъти по-висока от насоките на СЗО. За разлика от тях в Швеция няма регион, в който ФПЧ2,5 да доближават повече от два пъти цената на СЗО, а някои региони в Северна Шотландия са измежду дребното в Европа, които са под нея.

Транспортът, индустрията, битовото отопление и селското стопанство са главните източници на ФПЧ2,5.

Въздействието им постоянно се усеща непропорционално от най-бедните общности

Замърсяването на въздуха се трансформира в основен проблем в Европа. Европейски Съюз е подложен на напън да направи повече за справяне с възходящата рецесия в публичното здраве. Миналата седмица Екологичен потенциал гласоподава за приемане на насоките на СЗО за ФПЧ2,5 до 2035 година Законът, който към момента би трябвало да бъде финализиран в границите на договарянията със Съвета, ще дефинира правно обвързваща граница за годишните концентрации на ФПЧ2,5 от 5 миктограма на пространствен метър. Това е по-малко от 25 микрограма на пространствен метър през днешния ден.

Експертите обаче настояват, че е належащо да се подхващат незабавни дейности още в този момент

Те показват от ден на ден доказателства, които демонстрират, че замърсяването на въздуха визира съвсем всички органи в тялото. То е обвързвано и с голям брой здравословни проблеми. Сред тях са сърдечни и белодробни болести, рак, диабет, меланхолия и психологични болести, когнитивни увреждания и ниско тегло при раждане.

Едно от последните изследвания откри, че замърсяването на въздуха е причина за 1 милион мъртвородени деца годишно. Друго – че младежите, живеещи в градовете, към този момент имат милиарди токсични частици от замърсяването на въздуха в сърцата си.

Д-р Хана Бугард, специалист по замърсяването на въздуха в Европа в Института за здравни резултати на Съединени американски щати, съобщи, че новият разбор е от решаващо значение.

“Тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени. Оценката не включва милиони случаи на нефатални болести, години живот с увреждания, хоспитализации или последствия за здравето от други замърсители ”, добави тя.

Бугард съобщи, че стъпката за стягане на пределно допустимите стойности в Европейски Съюз дава “уникална опция да бъдем смели и да увеличим оптимално изгодите за публичното здраве в Европа и отвън нея ”.

Някои градове в Европа като Лондон и Милано вършат стъпки за справяне със замърсяването на въздуха

Те вкарват зони със свръхниски излъчвания и схеми за понижаване на трафика. Прокарват и начинания за вървене пеш и каране на велосипед. Но съгласно специалистите политиците би трябвало да работят по-спешно.

Проучванията демонстрират също, че в границите на страните по-бедните общности по-често живеят в региони с най-лошо замърсяване на въздуха. Барбара Хофман, професор по епидемиология на околната среда в университета в Дюселдорф, съобщи, че замърсяването на въздуха е въпрос на “екологична неправда ”.

“Страните, които са най-засегнати, са и страните с най-нисък междинен приход. Има няколко забележителни изключения. Но това демонстрира степента на екологична неправда, която изпитваме в Европейски Съюз. Почистването на въздуха точно в Източна Европа е незабавно належащо, с цел да се обезпечат равни благоприятни условия за здравословен живот в цяла Европа. ”

Данните са събрани от учени от Университета в Утрехт, Нидерландия, и от Швейцарския институт за тропическо и публично здраве. Те са финансирания от плана на Европейски Съюз – Expanse. Те са употребявали композиция от източници – от сателитни данни с висока разграничителна дарба до станции за мониторинг на замърсяването и информация за земеползването, с цел да моделират междинните годишни равнища на ФПЧ2,5 в Европа през 2019 година

Според тях равнищата на замърсяване няма да се разграничават значително от днешните, само че прибавят, че може да има региони, в които са въведени строги ограничения за битка със замърсяването и в които се следи известно усъвършенстване. Общият резултат е една от най-точните и изчерпателни картини на замърсяването на въздуха на целия континент досега.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР