Заплатите във висшите училища не са актуализирани от 2023 г.,

...
Заплатите във висшите училища не са актуализирани от 2023 г.,
Коментари Харесай

Председателят на Съвета на ректорите: Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист

Заплатите във висшите учебни заведения не са обновени от 2023 година, хората от административния състав на университетите получават хонорари, близки до тези на чистачките в държавните институции, сподели в ефира на БНТ  проф. Миглена Темелкова, обяснявайки за какво вузовете излизат на митинг. На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети оповестиха, че няма да отворят порти за студентите в символ, протестирайки против унизителното отношение на страната.

 

" Надяваме се, че някой ще ни чуе! Второ: за какво в този момент? Ами, тъй като търпението на академичната общественост се изчерпа. Ако би трябвало да бъда почтена през последните 35 години не се е случвало академичната общественост да бъде толкоз внезапно, толкоз дръзка, само че това значи за една търпелива общественост, че е на лимита на търпението си ", сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия проф. доктор Миглена Темелкова - ръководител на Съвета на ректорите.

Тя изясни аргументите за този лимит по този начин:

" Защото възнагражденията в бранша са на равнищата си от 2023-та година. Сами разбирате от 23-та досега какво се е случило, какъв брой е инфлацията, какъв брой се подвигна минималната заплата. Да не приказваме, че административният състав на университетите са със заплати до минималната работна заплата, което е неприемливо магистри да получават хонорари близки до хигиенистите в държавните институции ", сподели проф. Темелкова.

Проф. Темелкова сподели, че досега 140 милиона би коствало до края на календарната година това нарастване.

" Но ние не го желаеме, тъй като по този начин сме решили, а тъй като Законът за висше обучение го е записал ".

Тя добави, че въпросната корекция е била призната преди месец и половина.

" Тогава ние също имахме своите възражения против този текст, тъй като това натоварва бюджетите на висшите учебни заведения в страната без да ни бъде обезпечен приходът. И ето, че това, за което предупреждавахме тогава, когато този текст се приемаше, се случи ".

" Текстът е признат. Законът изисква работните заплати във висшите учебни заведения в страната да доближат 180% от междинната брутна заплата за последните 12 месеца в страната и 125% от междинната за страната да е най-ниската академична служба ".

На процедура обаче, добави проф. Темелкова липсва паричният поток от страна на страната, който да подсигурява осъществяването на този закон.

" Ние не желаеме нещо, което ние сме си решили. Ние желаеме да се съблюдава закона. Единствено и единствено това ", беше безапелационен ръководителят на Съвета на ректорите.

Тя изрази страдание, че политиците са довели висшите учебни заведения до хипотези, които " ние без да желаеме предсказвахме по-назад във времето ".

" Отпадането на таксите не мина през Народно събрание, защото в комисията по обучение, когато се разглеждаше този въпрос нямаше кворум. Така, че този въпрос с отпадането на таксите все още не предстои на разискване ".

Проф. Темелкова сподели, че таксите не престават да бъдат събирани, само че другият член от закона за висшето обучение не е изпълнен.

" Там са потребни за момента към 140 милиона лв., не знам има ли ги или ги няма, само че нито лев не е постъпил в държавните висши образователни заведения ", безапелационна беше тя.

Проф. Темелкова беше безапелационна и за това, че в България през последните 35 години няма целенасочена политика в региона на образованието въобще.

" Това, което сега следим е последица от политиката, която е водила страната в региона на образованието през тези години ".

От друга страна продължи тя, качеството на образованието се реализира " освен с положителни планове, а и с пари ".

" Как да гоним качество, когато средствата за висше обучение понижават? ".

Допълни, че през последните три години се следи понижаване на средствата за висшето обучение по разнообразни посоки, тъй че " няма по какъв начин да търсим качество, когато страната е абдикирала от уговорката си към образованието ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР