Ескалацията на напрежението в Близкия Изток събужда у западния свят

...
Ескалацията на напрежението в Близкия Изток събужда у западния свят
Коментари Харесай

Засилва се страхът от нова петролна криза

Ескалацията на напрежението в Близкия Изток разсънва у западния свят страха от нова петролна рецесия. В понеделник цената на петрола от сорта Брент краткотрайно се увеличи до над 70 $ за барел (159 литра) за първи път от лятото на 2019 година, написа "Инвестор ".

Цените на акциите на доста тържища понижиха, а цената на златото в евро доближи 1415 евро за тройунция (31,1 грама), най-високото равнище в неговата история.

Въпросът за това по какъв начин американският президент Доналд Тръмп и неговите съперници в Ирак и Иран ще продължат да се държат в тази рецесия, занимава вложителите от дни.

Германският клуб на автомобилистите ADAC съобщи, че наклонността на пазара на недопечен нефт няма да остане без последици за бензиностанциите в Германия и Европа като цяло.

Без да желаят да омаловажават рисковете, обаче някои икономисти показват, че даже по време на втората война в Персийския залив през 1990/91 година отрицателните резултати върху цените на петрола и фондовите пазари не бяха непрекъснати.

Подобно мнение изрече и енергийният специалист Васко Начев.

„ От края на месеца в България ще има нови цени на горивата поради повишаването на петрола този месец. Скокът в цените на „ черното злато “ не беше толкоз сериозен, тъй че и у нас нарастването няма да е коренно “, съобщи Начев в предаването „ Светът е бизнес “ на Bloomberg TV Bulgaria.

Поуките от втората война в залива

Близкият Изток е зона на непрекъснато напрежение, аргументите за което са доста обратно в историята. В началото на 70-те това напрежение оказа световно въздействие върху цената на петрола.

След войната от Йом Кипур, наричана също Октомврийска война (война, водена от обединението на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, против Израел в интервала 6 – 25 октомври 1973 година главно на Синайския полуостров и Голанските възвишения), Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) понижи размера на производството с към 5 % през октомври 1973 година, с цел да окаже напън върху Запада поради поддръжката му за Израел.

В резултат цената на петрола се увеличи от по-малко под три до в началото пет $, а по-късно до повече от дванадесет $ за барел през идната година.

Западният свят беше шокиран и попадна в криза. През 50-те години преди този момент цената на петрола в никакъв случай не бе надминавала границата от 3 $.

Времената на евтиния нефт в никакъв случай не се завърнаха.

От една страна, споровете продължиха и през 70-те години. Едва след мирното съглашение от Кемп Дейвид през 1978 година напрегнатата обстановка бе ненапълно облекчена. Но няколко седмици по-късно ислямистите смъкват шах Мохамед Реза Пахлави от власт и отстраняват монархията в Иран.

Основна роля в тази гражданска война изиграва аятолах Рухолах Хомейни, който благодарение на разнообразни леви и ислямски организации и студенти по ислямско богословие открива ръководство, проведено съгласно обичайното ислямско право, като назовава държавното управление „ представител на Али “.

Религията става основа на целия политически и стопански живот.

Получената в района неустановеност обаче увеличи цената на петрола от към 14 $ през 1978 година до 34 $ през 1979 година, тъй като Техеран, вторият по величина снабдител на нефт в света, отпадна от пазара. Избухването на първата война в Персийския залив сред Ирак и Иран подвигна цената до 42 $ за барел

Всичко зависи от свободните потенциали

На Запад последва следващата криза. Тя, само че и вложенията в по-икономични технологии, доведоха до доста понижаване на цената на петрола. В Германия да вземем за пример потреблението на нефт е спаднало с една четвърт сред 1979 и 1984 година

В същото време производството на петрол в Северно море, стартирало след първата петролна рецесия, набъбна с съвсем две трети, тъй че европейската потребност от импорт спадна доста.

През 1986 година цената на петрола още веднъж доближи равнището преди рецесията. Впоследствие рецесиите бяха по-краткотрайни, а нарастванията в цените бяха по-малко шокиращи.

В хода на втората война в Персийския залив, нахлуването на Ирак в Кувейт, цената на петрола се увеличи от към 16 $ през юли 1990 година до 40 $ през октомври същата година.

„ По време на втората война в Персийския залив цената на петрола се удвои в границите на няколко седмици и провокира доста разтърсвания на пазарите - само че най-късно до януари 1991 година цените се върнаха на предвоенното си равнище ", споделят икономистите Галина Колева и Роланд Кубе от Института за немска стопанска система (IW) в Кьолн.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР