Емигриралият през 1975 г. от тогавашна Чехословакия във Франция писател

...
Емигриралият през 1975 г. от тогавашна Чехословакия във Франция писател
Коментари Харесай

След прекъсване от 40 г. писателят Милан Кундера си върна чешкото гражданство

Емигриралият през 1975 година от тогавашна Чехословакия във Франция публицист Милан Кундера към този момент е жител на Чехия. Тези дни посланикът на страната в Париж е връчил документа за идентичност на създателя на " Непосилната лекост на битието ", се вижда от уеб страницата на посолството.

Кундера, чиито книги се подреждат измежду най-утвърдените произведения на художествената литература през 20-и век, е изключен от комунистическата партия поради " антикомунистически дейности " през 1950 година Властите го афишират за зложелател и в последна сметка той съумява да избяга от Чехословакия през 1975 година През 1979 година държавното управление му лишава и поданството и две години по-късно той получава такова във Франция. Книгите му - от " Непосилната лекост на битието " до " Книга за смеха и забравата " - са неразрешени в родината му до края на 80-те години.

" Най-изтъкнатият чешки публицист още веднъж е жител на страната, в която е роден и на чийто език е написал най-забележителните си произведения. Честито! " се споделя в уеб страницата на посолството.

Преди година чешкият министър председател Андрей Бабиш предложи да възвърне поданството на писателя. Двамата се срещнаха в Париж на честванията по случай 100-годишнината от края на Първата международна война.

През април тази година Кундера навърши 90 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР