Елизабет II, Боно от U2, близък съветник на Джъстин Трюдо,

...
Елизабет II, Боно от U2, близък съветник на Джъстин Трюдо,
Коментари Харесай

Парадайс пейпърс: Тайните на супербогатите

Елизабет II, Боно от U2, непосредствен консултант на Джъстин Трюдо, известни политици и концерни: от през днешния ден " Парадайс пейпърс " всяват ужас в света на богатите. Над 13 милиона документа разкриват по какъв начин известни лица укриват налози.
Как супербогатите икономисват от налози? Поне частично отговор на този въпрос дават така наречен " Парадайс пейпърс ": 13,4 милиона документа, проучени от интернационален консорциум от проверяващи публицисти. В основата на следствието е немският вестник " Зюддойче Цайтунг ", а в консорциума вземат участие и авторитетни медии като БиБиСи, " Ню Йорк Таймс ", " Гардиън ", " Льо Монд ".
Новото следствие припомня за работата на същия консорциум по по този начин наречените " Панама пейпърс ", станали известни напролет на 2016, когато публицистите проучиха милиони документи от панамската компания " Мосак Фонсека ". Почти половината от документите - 6,8 милиона - които " Зюддойче Цайтунг " е получил в този момент, произлизат от адвокатската компания " Апълби ". Компанията, която е учредена през 1898 на Бермудските острови, през днешния ден оперира в още девет други страни. Сред тях са остров Ман, Малта, Сейшелите, Хонг Конг. Голям е и броят и на документите, свързани с попечителския концерн " Ейжасити " в Сингапур. Впрочем, предишния месец от " Апълби " оповестиха, че през 2016 година системата им е била атакувана от хакери, в резултат на което евентуално се е стигнало до приключване на информация за клиенти.
С легални трикове против системата?
Според " Зюддойче Цайтунг ", в " Парадайс пейпърс " се съдържа информация за повече от 120 политици от 50 страни, а също по този начин за известни бизнесмени и спортисти. В листата попадат имената на неколцина немски милиардери, на холивудски звезди и на автомобилни водачи. Разследващите публицисти акцентират обаче, че документите не са директно доказателство за " законови нарушавания или аморално държание ", тъй като доста от триковете за отбягване на данъчно облагане са легални или блуждаят някъде в сивата зона.
До момента най-интензивно публично внимание провокират няколко имена, появили се в " Парадайс пейпърс ": на английската кралица Елизабет Втора, на министъра на търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос, на неговия сътрудник и началник на Държавния департамент Рекс Тилърсън и името на един непосредствен консултант на канадския министър председател Джъстин Трюдо. Според медиите, в листата попадат още имената на повече от 10 съветници или спонсори на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. В документите се съдържа информация и за пътищата, по които няколко световни корпорации като Фейсбук, Apple, Uber или Nike се пробват да понижат данъчните си отговорности.
Някои значими елементи
От " Парадайс пейпърс " се схваща, че над 11 милиона евро от персоналните пари на английската кралица Елизабет са вложени в офшорни компании. Американският министър на търговията Рос пък има дял от компания за транспортни кораби, спечелила милиони от поръчки на компания близка до съветския президент Владимир Путин. Според БиБиСи, всичко това обаче към момента са единствено фрагменти от общата картина, която занапред ще се разкрива. Очаква се през актуалната седмица да бъдат оповестени още информации, засягащи основни политици на интернационална сцена, стопански конгломерати и супербогаташи, които употребяват офшорни компании, с цел да укриват налози.
Офшорните " принадлежности " за укриване на налози нормално официално остават в границите на закона, въпреки че, съгласно " Гардиън ", от време на време се употребяват в нарушаване на закона – да вземем за пример, когато става дума за заобикаляне на наказания или укриване на роднински връзки. Освен това офшорните зони подсигуряват дискретност, което пък притегля като магнит перачи на пари, наркотрафиканти, клептократи и всевъзможни други субекти, поискали да оперират на мрачно.
Дори след шока, който предходната година провокираха така наречен " Панама пейпърс ", световната офшорна система си остана непокътната. Нещо повече: новите документи демонстрират, че тя е доста по-обширна и сложна, в сравнение с се смяташе до момента. Фризирането на счетоводни документи и банковата загадка в офшорните дестинации основават условия за компании и за обособени хора да икономисват налози в чудовищни размери и да усилват благосъстоянията си, без да се интересуват от следствията. Разкритията, които се чакат през актуалната седмица, вероятно ще бъдат скандални, само че дали ще трансформират нещо? Защото историята нормално е на страната на богатите...
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР