Екипи на Охранителна полиция и Главна дирекция Пожарна безопасност и

...
Екипи на Охранителна полиция и Главна дирекция Пожарна безопасност и
Коментари Харесай

МВР с препоръки към студентите за безопасно движение по време на студентския празник

Екипи на Охранителна полиция и Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " ще дежурят на празничния ден

Министерство на вътрешните работи излезе с рекомендации към студентите за безвредно придвижване по време на студентския празник. За обезпечаване на реда по време на празника ще бъдат ангажирани екипи на Охранителна полиция и Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Предприети са ограничения за засилено полицейско наличие към местата, където се чака да има скупчвания на празнуващи. Проведени са срещи с представители на локалната власт, както и с шефовете и защитата на питейните и увеселителните заведения.

Пътна полиция насочи следните рекомендации за безвредно придвижване по време на 8 декември:
- Иди на празника с публичен превоз, с такси или откри кой да кара!
- Ако ще празнуваш в обитаемото място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой непосредствен да те закара и да те върне от купона.
- До хижата или хотела дано кара най-опитният!
- Ако празникът ще е в друго обитаемо място, реши опита си като водач при зимни условия. Отчети обстоятелството, че ръководството на непознат автомобил, с чиито особености не си привикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, превалявания, поледици и постоянно сервира и други неприятни изненади.
- Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!
- Погрижи се автомобилът да е оборудван с подобаващи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за придвижването по пътищата от тази година! Смяната на гумите е наложителна от 15 ноември.
- Светлините, чистачките и отоплението на коли би трябвало да са изправни!
- Заради своята сигурност ревизира редовността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за разчистване на стъкла. При опция пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът планува и санкция.
- Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и предпазен триъгълник. Всички тези дребни привидно движимости може да спасят пътуващите при ненадейно попадане в рискова обстановка. Не забравяй и че неналичието на предпазен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се санкционира с санкция.
- Никога не шофирай пил или дрогиран!
- Ако празникът стартира с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И дребните дози и концентрации са рискови и усилват риска от злополука. Управлението на МПС с централизация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушаване, а ръководството с централизация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози е закононарушение! При всички случаи обаче тези обстановки водят до доста отрицателни последствия, някои от които са санкция, присъединяване в правосъден развой, отнемането на свидетелството за ръководство на автомобила и краткотрайното му прекъсване от придвижване.
- Бъди съсредоточен, не отклонявай вниманието си при шофиране! Шумът от диалози и мощната музика, както и приповдигнатото въодушевление в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на водача. Помоли приятелите си да се съобразят с това.
- Не участвай в нерегламентирани надпревари (гонки)! Ако пътуваш проведено в група, не се поддавай на другарски закачки и замесване в нерегламентирани или непринудено провокирани надпревари (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има смяна в Закона за придвижването по пътищата и това нарушаване към този момент се санкционира с санкция, с отнемане от право да се ръководи МПС, както и със прекъсване на автомобила от придвижване за избран интервал от време.
- Ако твоят водач ръководи рисково - надвишава доста скоростта, изпреварва погрешно и основава предпоставки за злополука, направи му забележка. Помни, че той заплашва и твоя живот.
- След купона починете и тогава отпътувайте назад!
- Важно е след купона водачът да е добре отпочинал и обновен. Най-добре е авансово да се дефинира кой ще кара назад, с цел да не се увлича в наздравиците и да е жизнен на идващия ден. Всички изчакайте до възобновяване на водача и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния проект. Ако няма кой да кара, тъй като всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад кормилото, в случай че още не си изцяло изтрезнял и в случай че не са минали най-малко 8 часа от използването на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш рискова унесеност, не се колебай и стой за отмора край пътя.
- При нужда сигнализирай на телефон 112.

ГДНП пожелава на всички студенти всели празници и безвредно пътешестване.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР