ЕК представи положителна техническа оценка за България и Румъния за

...
ЕК представи положителна техническа оценка за България и Румъния за
Коментари Харесай

Има риск България да остане сама извън "Шенген"

ЕК показа позитивна техническа оценка за България и Румъния за Шенген - безпредседентна поддръжка от европейските инситуции за последното десетилетие. В момента тече нова задача, която да отговори на спомагателните въпроси от срана на Нидерландия и Швеция преди да вземат дефинитивно политическо решение. По източници на " Капитал " има риск България и Румъния ще бъдат разграничени при гласуването на Европейски съвет, с което бихме изгубили възможностите за скорошно присъединение.
България и Румъния получиха твърдото рамо на Европейската комисия за влизането си в " Шенген ", само че възможност та това да се случи е дребна. Нещо повече - има възможност единствено северната ни съседка да бъде призната в зоната за свободно пътешестване в Европа, което би било извънредно съществено политическо оскърбление за България.

В специфична връзка в сряда, 16 ноември, Комисията прикани държавите-членки да дадат позитивна оценка на напредъка на двете страни и Хърватия по шенгенските критерии и да поддържат присъединението им към зоната без граничен надзор. Това беше резултатът от позитивната техническа оценка, която беше показана преди седмица.

Това, най-малко все още, няма да е задоволително обаче за София и Букурещ. Докато Загреб е получил поддръжката и на всички страни членки, най-малко две от тях към този момент са срещу приемането на България и Румъния. Едната е, а втората от тази седмица, въпреки и. С Хага обаче, очевидно върви интензивен разговор, тъй като " Капитал " разбра, че сега тече специфична задача, която да отговори на нидерландските терзания.
Реклама
Прозорецът за деяние на българското държавно управление се смалява с всеки ден, защото гласуването ще бъде на 8 декември и към този момент наподобява, че то няма да е в наша изгода. Отново съгласно източници на " Капитал " Нидерландия ще изиска България и Румъния да бъдат разграничени при гласуването, а България ще бъде единствената страна от трите, на която ще и бъде отказано присъединение. Дали това ще се случи обаче не зависи единствено от Хага и сега политическият напън над нея от доста европейски страни е извънредно висок. Част от него е и решението на Европейската комисия в сряда. " Добре пристигнали "... Комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон означи,че е извънредно време да кажем " Добре пристигнали " на българи и румънци, които, съгласно последната доброволна техническа инспекция, са изпълнили всички условия по така наречен Schengen acquis. Тя напомни единомислието с Европейския парламент, който приканва Съвета за разширение на шенгенското пространство.

" За да имате привилегията да бъдете член, вие сте обвързани с условия като: дейно ръководство на външните граници, единни шенгенски визи, съдействие с правоприлагащите органи в други страни, връзка с осведомителни системи, като да вземем за пример Шенгенската осведомителна система. Всичко това за поддържане на сигурността в региона и в сходство с главните права. България, Румъния и Хърватия изрично потвърдиха, че са изпълнили всички тези условия. ", разяснява комисар Йохансон в сряда.

" Те разполагат с инструментите, структурите и процедурите за ръководство на външните граници, в това число вероятни закани за сигурността. Имат висококвалифициран и предан личен състав, най-съвременна инфраструктура и ноу-хау ", прибавя тя.

Това като цяло, са и заключенията на специфичната задача, която беше в България и Румъния преди месец. Тя се състоеше от 17 специалиста (без нидерландци) от държавите-членки и представители на комисията, Frontex, Europol и Агенцията за съществени права. " Тази задача освен се регистрира доста позитивно, само че и удостовери готовността на двете страни да се причислят към Шенген. Те ускориха използването на достиженията на правото на Европейски Съюз ", споделя още Йохансон. ...или не напълно Не толкоз уверени са обособените страни. Политически притисната от напора на мигранти освен от Украйна и Близкия Изток, само че и от Западните Балкани, Словения разгласи, че ще наложи спомагателни инспекции на границите си едностранно, в случай че прилежащата на нея Хърватия се причисли.
Реклама
Но Хърватия е най-напреднала от трите страни и влизането ѝ е несъмнено. За останалите две проблемите се задълбочиха тази седмица, откакто комисия на шведския парламент даде знак, че е срещу приемането им в сегашния период. В позицията си, шведските депутати показаха проблемите с проведената престъпност и корупцията в двете страни, само че също по този начин, изненадващо, оповестиха че " Швеция изпитва огромни проблеми с жителите от тези страни, които злоупотребяват със съществуващата инструкция за подвижност, която е предизвикателство за публичния ред ". С други думи - Стокхолм е неудовлетворен и от съществуващото право на свободно придвижване на български жители из Европейски Съюз.

По подигравка на ориста, комисарят Йохансон е от социалдемократическата партия на Швеция - една от двете, които гласоподаваха против двете балкански страни. Запитана за това несъгласие, тя отговори, че " проведената престъпност е проблем в целия Европейски Съюз и не по-малко в Швеция. Тъкмо по тази причина е значимо да се укрепи закона,чрез в новия Schengen border code, които предложих, с цел да се укрепи съдействието сред другите инситуции и да се предпазим от проведената престъпност. " Организираната престъпност също беше въпрос, прегледан по време на завършилата задача за определяне на обстоятелствата, чийто резултати показа през днешния ден Европейска комисия. Постоянният надзор по вътрешните граници не е легален. Какво става с Нидерландия Този нов пожар от север очевидно беше непредвиден и за самата Комисия, която сега е заета да е посредник сред Нидерландия и двете страни. Европейска комисия " работи за улеснение на разговора сред нидерландските управляващи и България и Румъния. В момента тече спомагателна задача от страна на Нидерландия, която цели да даде търсените от тях отговори за издаването на визи, отбраната на данните и други " заяви Йохансон.

Говорител на държавното управление в Хага обаче разяснява пред " Капитал ", че позицията по отношение на разширението на Шенген е ясна и не се е трансформирала след гласуването в нидерландския парламент. " Когато условията са изпълнени, присъединението е допустимо. За да можем да оценим това, ни е нужна настояща информация от Европейската комисия за всички области, които имат отношение към политическите решения за присъединение към Шенген. Това се отнася както за използването на върховенството на правото за Шенген, по този начин и за върховенството на закона (мониторинговият механизъм - б.р). Ще претеглим цялата информация в близко бъдеще, също и на политическо равнище (включително разговор с парламента). Това лишава време. ", съобщи представителят.

Европейска комисия не посочи дали новата задача сега е в София или Букурекщ, само че от холандското държавно управление допълниха, че правят оценка дипломатическите старания на Румъния и България. " Ние сме в непосредствен контакт и ще останем в непосредствен контакт през идващите седмици ". Ключът - в Париж? Напредъкът сега е резултат от " напъните на френското председателство и решимостта на чешкото председателство въпросът да бъде завършен до края на годината ", разясниха от комисията
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР