Ефектът на неопределеността Ефектът на неопределеността е феномен, който влияе върху

...
Ефектът на неопределеността
Ефектът на неопределеността е феномен, който влияе върху
Коментари Харесай

Психологически ефекти, които ни подтикват да вземаме грешни решения

Ефектът на неопределеността

Ефектът на неопределеността е феномен, който въздейства върху нашите качества да вземаме решения, основаващи се на това какъв ще е резултатът от тях. Ако пред нас стоят две благоприятни условия и ние знаем какъв ще е резултатът от едната, само че нямаме визия какъв ще е резултатът от другата, доста от нас биха избрали първата опция, без значение какъв брой позитивен резултат ще има от втората.

Именно това ни кара да се опасяваме да поемаме опасности. Ако да вземем за пример сме решили да влагаме на фондовата борса, множеството от нас биха вложили в нещо към този момент познато, вместо в нова технология, която не знаем дали ще се окаже сполучлива.

Ефектът „ ИКЕА “

Баба ви е ушила пуловер за Коледа, само че когато го отворите, не реагирате по метода, по който тя е очаквала – това е по този начин наречения резултат „ ИКЕА “. Той се получава, тъй като всеки от нас цени най-вече това, което е основал с двете си ръце и не вижда неговите дефекти. Обикновено ценим тези ръчно направени неща доста повече от професионално направените. Самото основаване на нещо не включва само обич, то е проява на нашите качества и умения. Ефектът „ ИКЕА “ поражда много постоянно и при хрумвания. Точно по тази причина началникът ви няма да одобри концепцията на колектива, колкото и невероятна да е тя, а ще заложи на своята лична концепция. Нуждата ни да се потвърдим постоянно ни пречи да вземем вярното решение.

Изречения в рими

Светът е шокиран, когато О. Джей Симпсън е приет за почтен по обвиняването в ликвидиране, само че психолозите считат, че неговото опрощение има доста общо с една простичка фраза: „ Щом ръкавицата не му става, би трябвало да бъде освободен “ (на британски изречението е в рими: „ If the glove doesn’t fit, you must aquit ” ).

Някои изследвания показват, че хората са склонни да одобряват за по-достоверни фразите, които са в рими. Феноменът се употребява много постоянно в рекламите – когато мотото е в рими, хората подсъзнателно одобряват, че рекламираният артикул заслужава доверието им.

Примамливият резултат

Нека предположим, че би трябвало да изберете сред два ресторанта. В единият храната е доста вкусна, само че той е доста надалеч от вкъщи ви. Вторият е по-близо, само че храната не е толкоз добра. Изборът е сложен, до момента в който не се появи трета алтернатива – ресторант, в който храната е доста неприятна и който се намира някъде сред първите два ресторанта.

Сравняването на първите две благоприятни условия с третата, трансформира хода на събитията. Първоначално всичко се е свеждало до това на кое да заложите – храната или мястото, на което се намира заведението. Но с появяването на трета опция, обстановката се свежда до това кой от заведенията за хранене „ побеждава “ другите два. Най-очевидният избор е вторият ресторант – в който храната е по-добра от тази в третия, а и е по-близо.

Ето за какво съществуването на трета опция е толкоз значима при вземането на решение. Когато можем да избираме сред две варианти, появяването на трета постоянно се явява като средство, с което да съпоставим първите две благоприятни условия. Следователно вземаме решение, базирайки се на самите варианти, вместо на нещата, на които в действителност държим. Ако третата опция не съществуваше, най-вероятно бихме избрали заведението, в което храната е по-добра, въпреки то да е по-далеч.

Ефектът Пелтман

Кръстен на професор доктор Сам Пелтман от Чикагския университет, Ефектът Пелтман твърди, че прекомерно доста уреди/предмети, осигуряващи сигурността ни, довеждат до повече произшествия и пострадвания, поради възприятието на непобедимост, което ни носят. Когато се усещаме непобедими, сме по-склонни да поемаме опасности и да вършим неточности в преценките си.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР