Една от работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в

...
Една от работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в
Коментари Харесай

Идея за борба с укриването на осигуровки: 100% да са за сметка на работника

Една от работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), предлага екстравагантна концепция за битка с недекларирането на осигуровки - 100% от осигурителните вноски да са за сметка на служащия. Това обаче би трябвало да стане при опазване размера на чистата заплата на чиновниците, стана ясно в понеделник.

В момента осредненият размер на вноските за всички осигурителни фондове е 57% за сметка на работодателя и 43% - за служащия.

Предложението е от проучването " Национална карта на недекларираната претовареност в България ", показано на кръгла маса от проф. Емилия Ченгелова - основен специалист по плана на АИКБ и КНСБ " Подобряване достъпа до претовареност и качеството на работните места посредством ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност ".

Бизнес организацията счита, че посредством концепцията ще спадне в забележителна степен икономическият интерес на работодателя от недекларирана претовареност и ще нарасне ползата на служащия освен да работи с трудов контракт, само че и да бъде обезпечаван върху цялостната сума на брутното трудово заплащане.

Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова разяснява, че Covid-кризата е съдействала за смяна в настройките на хората във връзка с декларирането на претовареност, тъй като единствено по този метод бизнесът и жителите могат да употребяват антикризисните ограничения на държавното управление. " Хората би трябвало да схванат, че декларирането на труд води до възстановяване на събираемостта, което от своя страна дава на страната опция за потребление на повече средства за вложения ", уточни Петрова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР