Единственото предприятие в България за производство на препарати за растителна

...
Единственото предприятие в България за производство на препарати за растителна
Коментари Харесай

Агрия произвежда и продава успешно препарати за растителна...

Единственото дружество в България за произвеждане на препарати за растителна отбрана - " Агрия " АД, тази година означи 90-и празник. За равносметката, активността и провокациите пред сдружението, беседваме с Лазар Кочиев - изпълнителен шеф и член на УС на " Агрия " АД.

- Г-н Кочиев, малко предприятия в България могат да се похвалят с 90-и празник. За този интервал кое е най-значимото достижение на „ Агрия “?

- Историята на " Агрия " АД стартира през далечната 1932 година Първите индустриални здания са издигнати край град Пловдив, северно от гара Филипово. Тогава предприемачът Петър Радоев, след престоя си и добит опит в Германия, взема решение да сътвори първото в България сдружение за препарати за отбрана на растенията и животните и произвеждане на тоалетни и медицински сапуни, както и на други, внасяни до този миг химически артикули. До национализацията през 1947 г, производството доближава 60 тона месечно, като делът на препаратите за растителна отбрана е 25%. Настоящият ни цех стартира работа на Асеновградско шосе през 1966 година и след редица софтуерни усъвършенствания предприятието по това време е с годишен потенциал 18 000 т продукция.

Приватизацията на сдружението през 1998 година е решаваща за развиването на " Агрия ". Фокусът е в основаването и реализирането на нови артикули, които дават отговор на международните стандарти за качество и са съобразени с най-модерните трендове в растителната отбрана в световен мащаб. Понастоящем " Агрия " е единственият производител на препарати за растителна отбрана в България и единственият производител на цинеб и манкоцеб в Европа. Заводът е ситуиран на 183 дка повърхност, включва 14 индустриални линии за синтез и формулация, както и съвременни, лицензирани складови пространства за течни и прахообразни първични материали, опаковки и подготвена продукция. Приходите от продажби за 2021 година са 115 млн. лева, а чистата облага - 16 млн. лева. 

- Каква развойна активност се прави в „ Агрия “ АД и какви са новите провокации пред дружестото?

- Движеща мощ на развойната активност в " Агрия " АД са все по-високите условия на законодателството, пазара и клиентите на артикули за растителна отбрана. Целта е предложение на съвременни високоефективни артикули с ниска разходна норма, които са безвредни за консуматорите и околната среда. В тази връзка правим работа в няколко насоки: нови видове формулации, съчетаващи две и повече дейни субстанции, които реализират по-висок и широкообхватен резултат, при по-ниска централизация и норма на приложение. Друг миг е преформулиране на съществуващи артикули посредством подмяна на разтворители, емулгатори и други добавки, класифицирани като рискови за човешкото здраве и околната среда, с материали с естествен генезис. Два от сполучливите артикули от тази серия, Ривал Дуо и Логос, към този момент са регистрирани и се постановиха с положителни размери на европейския и интернационалните пазари.

Нова тенденция в нашата активност е създаването на биопестициди. " Агрия " АД напълно финансира и извършва взаимен план с Института по микробиология към Българска академия на науките. Цел на плана е основаване на  серия нови комбинирани микробни артикули за растителна отбрана с фунгициден и инсектициден резултат. До момента са селектирани и изолирани неповторими микроорганизми. След разбор на интензивността са определени един инсектициден и пет фунгицидни и бактерицидни варианти. Успоредно тече патентна отбрана на създаването и основаване на предпазена комерсиална марка.

- Как е позиционирана „ Агрия “ АД на международната карта на растителнозащитната промишленост?

- Качеството на продуктите на Агрия от дълго време е познато в световен мащаб. Акцентираме във влагането на първични материали и материали от световноизвестни и одобрени снабдители - BASF, Dow Chemical, Cosaco, Nouryon, Oltchim, Shell и други Наши клиенти са мултинационали като: Adama, Arysta, Certis, Sumitomo и други

Групата " Агрия " включва дъщерни сдружения и лични представителства в редица страни по света - Венецуела, Виетнам, Еквадор, Индонезия, Колумбия, Русия, Сърбия и други Предстои ни придобиване на дял от компания в Камбоджа и внедряването на индустриални мощности в азиатската страна.

Понастоящем " Агрия " е запазена марка в България и на международните пазари. Притежаваме над 800 регистрации на препарати допълнително от 80 страни по света, а към 200 регистрации са в развой на довеждане докрай. Продаваме сполучливо на 6 континента, а пазарният дял на износа е 83%. Към 2021 година вложенията ни в марки и регистрации на препарати са повече от 24 млн. лева по балансова стойност.

В нашето портфолио, с изключение на препарати за растителна отбрана, произвеждаме още и биоцида „ Пероцин Марине “ - с мин. 95% наличие на цинеб. Продуктът се употребява като добавка от производителите на бои за плавателни съдове. След дългогодишна приложимост „ Пероцин Марине ” е потвърден като високоефективно средство за управление растежа на биологично замърсяващи организми, а дейното му вещество се смята за по-малко нездравословно за околната среда. Редуцирането на замърсяването върху корпуса на плавателните съдове понижава подводното противодействие, увеличавайки скоростта, с което се реализира забележителна спестовност на гориво. За 2021 година въпросният биоцид съставлява 15% от общите ни продажби. Основните ни клиенти са мултинационални компании, производители на бои: Hempel, Jotun, PPG, Akzo и други

- " Агрия " е единственият производител на ПРЗ в България, само че има огромна конкуренция в лицето на редица западни компании, които са международни водачи в региона на растителната отбрана. Как се борите с конкуренцията?

- Предлагаме необятна гама от артикули за растителна отбрана, които са решения с добавена стойност за всяка съответна потребност. Продуктовото ни портфолио е разграничено на 5 съществени категории: фунгициди, хербициди, биоциди, инсектициди и биоторове. То включва дейни субстанции, които са лично произвеждане, както и дефинирани артикули. Фокусирани сме върху произвеждане на високоефективни и качествени препарати, предлагани на конкурентни цени. Основните ни търговски тактики, върху които подчертаваме при прибавяне на нов артикул към нашето портфолио и навлизането на нов пазар са: даване на ефективнии и елементарни решения за фермерите, облекчаване на търсенето в съответния район, увеличение на пазарния ни дял, осъществяване на условията ни за маржове на облага. Постигаме всичко това, възползвайки се от богатия ни търговски опит в бизнеса с агрохимикали, стратегическите ни контакти с основни участници в интернационалните пазари, задълбочения ни разбор при регистрацията на нови артикули по света, огромните ни вложения в уреди и не на последно място - основаването и развиването на сполучлив и стимулиран екип в " Агрия ".

За да отговорим на провокациите пред бизнеса, а и на измененията в растителнозащитната промишленост, не стопираме да влагаме. През последните 10 година общата сума на вложените средства в дълготрайни активи е 32 млн. лева Акцентът ни е основно в нови индустриални уреди и поточни линии, градеж на нови хранилища, както и  модернизиране на сградния фонд и прилежащата му инфраструктура. През 2023 година ни следва реализирането на план за създаване на 4 MWh фотоволтаична електроцентрала за лични потребности.

През 2014 година в " Агрия " внедрихме SAP ERP. Промяната беше наложителна и с незабавен резултат. Интегрираната система ни даде опция да следим и дейно да управляваме бизнес процесите и ресурсите си. През 2021 година " Агрия " стана първата българска компания, която сполучливо мигрира посредством облачно решение цялата си бизнес инфраструктура към SAP S/4HANA. А при започване на този месец SAP България ни връчи премията Cloud Champion 2022 за внедряванията ни през годината. В момента в сдружението работят десетки дейни консуматори на SAP, а ние продължаваме да развиваме обособените модули, с цел да извлечем максимума от системата, с която оперираме.

Разполагаме още и с акредитирана по ISO 17025 изпитвателна лаборатория, посредством която прецизно следим качеството на влаганите първични материали, както и другите стадии на производството, в това число и готовия артикул. Компанията ни интензивно търси съдействия с реномирани химически производители за създаване на новаторски артикули. Новите ни партньорства включват главно европейски компании от Англия, Германия, Италия, Испания и други

- Как ще отговори „ Агрия “ на предизвикването - във връзка със Зелената договорка и задачата на Европейски Съюз до 2030 година да се понижи използването на химически пестициди с 50%?

- Водещата тактика на Европейски Съюз е преобразяване на европейското селско стопанство в екологично и стабилно, което сложи като цел понижаване на използването на пестициди с 50% до 2030 г. В тази връзка Европейската комисия одобри предложение за нов Регламент по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана. Правилата предизвикват намаляването на пестицидите посредством интегриран метод в растителната отбрана и други възможности на химическите пестициди. " Агрия " е деен участник в този развой, от портфолиото ни отпадат артикули заради законодателна възбрана, в същото време се създават, записват и внедряват артикули, отговарящи на новите  регулаторни условия. Работим за стартиране на пазара на биологични артикули за растителна отбрана, само че тук чакаме и смяна на тежката бюрократична процедура по вписване, която все още по-нищо не се отличава от регистрирането на химичните сътрудници за растителна отбрана. Разчитаме, че Европейската комисия и парламент ще гласоподават олекотени процедури, които да разрешат биологичните сътрудници за растителна отбрана да доближат по-бързо до фермерите.

Друг значим аспект на Зелената договорка е кръговата стопанска система, ориентирана към резистентен напредък. Агрия се отнася отговорно към въздействието на активността си върху околната среда. Бяха направени съществени вложения в пречиствателни уреди, които подсигуряват, както и непрекъснатия мониторинг, че замърсителите във въздуха, водата и почвата от нашата активност са сведени до най-малко. Имаме и построена функционираща система за разделно събиране, оползотворяване и преработване на генерираните в индустриалния развой боклуци от материали и опаковки.

Вече 10 години " Агрия " е деен участник в платформата " Ековадис ", международна мрежа от над 100 000 компании, които споделят полезностите за стабилно развиване и корпоративна обществена отговорност. Ежегоден одит и самостоятелна оценка на активността в области „ Екология “, „ Устойчивост на доставките “, „ Условия на труд и човешки права “, „ Бизнес нравственос “ ни дават опция да преценим къде стоим по отношение на водещите компании в бранша и в какво да насочим повече старания. С горделивост можем да споделим, че при последния одит тази година нашите резултати са оценени със сребърен орден, а оценките ни слагат измежду първите 14% от одитираните компании в бранша.

- Как се отразиха коронавирус пандемията и войната в Украйна на бизнеса с ПРЗ и в частност на „ Агрия “АД?

- Последните близо 3 години бяха същинско предизвикателство за " Агрия ". Първоначално обстановката с Covid-19 докара до съществени затруднения във връзка с периодите на доставки на съществени първични материали и материали, шоково нарастване на разноските за превоз и неизбежното нарастване на цените на съвсем всички артикули, които използваме в производството ни. Въпреки компликациите се адаптирахме сполучливо. Променихме организацията, обвързвана с обмисляне на производството. Работим с по-дългосрочни прогнози и успяхме освен да обезпечим производството, само че и да подсигуряваме на нашите клиенти постоянни цени и навременна доставка на нашите артикули.

За страдание, войната в Украйна  е фактор, който е причина за продължение на наклонността за увеличение на цените на всички материали, само че докара и до спомагателни компликации за нас. Подобно на всеки производител освен в България, само че и в Европа внезапните придвижвания на цените на електрическата енергия и природния газ също ни засегнаха, само че не сме позволили да бъдат причина за съществени разтърсвания. Проявихме еластичност в точния миг, още при започване на актуалната 2022 година, успяхме да съкратим разноски и да редуцираме, даже да прекратим редица производства с невисок или нулев марж. Увеличихме предлагането на артикули, които са с висока добавена стойност. Впечатляващ е растежът ни при продажбите в Европа - с съвсем 80%, както и на биоциди - с 50% по отношение на 2021 г.  Вследствие на това сме напът да изпратим една от най-хубавите си години.

Използвам опцията да благопожелавам юбилейната 90-а годишнина на компанията на всички някогашни чиновници в " Агрия " и сегашни сътрудници! Бъдете здрави, сполучливи и въодушевени! Горд съм, уверен съм и всички мои сътрудници, че сме част от съвсем вековната историята на нашата " Агрия ". Общият ни блян - на притежатели, мениджмънт и работещи, е " Агрия " да е една съвременна компания, в която се трудят стимулирани и сполучливи чиновници. Благодаря и на всички клиенти и контрагенти, които ни се довериха през годините и с които растем дружно!

Визитка

Лазар Кочиев е изпълнителен шеф и член на УС на " Агрия " АД от 2010 г. Завършва „ Икономика и ръководство на търговията “ и „ Приложна информатика “ в Икономически университет-Варна, магистър по финанси. Кариерното си развиване стартира през 1999 година в „ Мексон “ ООД, производител на перилни и почистващи препарати, където се занимава главно с ръководство и обмисляне на производството и внедряване на системи за ръководство на бизнес процесите. От 2015 до 2018 година е член на борда на шефовете на „ Агрорус и Ко “-гр. Москва. От 2012 до 2019 година е шеф на „ Юнипест Контрол “ ЕООД, преди вливането на компанията в " Агрия " АД. Заместник-председател и член на УС на „ Българската асоциация за растителна отбрана “. Семеен, с 2 деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР