Единственият българин в Световната купа по ски скокове Владимир Зографски

...
Единственият българин в Световната купа по ски скокове Владимир Зографски
Коментари Харесай

Зографски изпусна шанса си за силен старт на сезона в Световната купа

Единственият българин в Световната купа по ски скокове Владимир Зографски пропусна опцията да стартира мощно 11-ия си следващ сезон измежду най-смелите зимни спортисти. Зографски даде 47-ми резултат в първото за новата акция съревнование на естествената шанца в полския град Висла, с което не можа да оправдае позитивното си показване в квалификациите, когато се подреди 9-и.

Зографски още с отскока си от ръба на шанцата не можа да генерира задоволително подтик, а по време на полета придърпа ските прекомерно високо и нямаше по какъв начин да се надява на особена дължина. Скоростта му бе най-ниската от състезателите в топ 30 - 87.4 км/ч и той се приземи на единствено 109.5 метра, а съдиите му присъдиха резултат от едвам 88.5 точки.

Za tak krótki skok Zografski powinien by zdyskwalifikowany do koca sezonu. #skijumpingfamily #Wisa #skijumping pic.twitter.com/wpdQMWsivt
— Olek Sieradzki (@oleksieradz) November 18, 2018
Българинът остана на 47-мо място, изпреварвайки само другояче добре познатите имена в Световната купа Денис Корнилов и Грегор Шлийренцауер, до момента в който Дмитрий Василев въобще не излезе за опита си.

Най-добър след първите скокове беше руснакът Евгени Климов със 130.0 точки след опит от 127.5 метра, а с финален 30-и резултат със 109.8 точки напред продължава чехът Роман Коуделка след пит от 119.0 метра.

Vladimir Zografski skacze 127 metrw #skijumpingfamily #Wisa #skijumping pic.twitter.com/03F3llOCpy
— Olek Sieradzki (@oleksieradz) November 16, 2018
Роденият в Самоков скиор стартира присъединяване в 11-ия си следващ сезон в компанията на най-силните скачачи. Той дебютира в Световната купа на 14 декември 2008-а в Праджелато, когато единствено на 15 години се подреди на 43-о място в класирането. Пикът на Зографски бе през 2013-а. Тогава българинът реализира най-големите си триумфи във веригата и зае влиятелното 33-то място в генералното нареждане. Последва неочакван спад, само че след зимната олимпиада в Пьончан през февруари тази година очакванията и упоритостите на национала ни още веднъж се възобновиха. В Южна Корея той записа исторически връх с 14-ото си място на естествената шанца, след което на огромната приключи 35-и и още веднъж стартира да мечтае за солидни резултати през сегашния сезон.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР