Единадесетото издание на Балканския международен винен конкурс (The Balkans International

...
Единадесетото издание на Балканския международен винен конкурс (The Balkans International
Коментари Харесай

Гръцкият остров Саламина става домакин на Балканския международен винен конкурс

Единадесетото издание на Балканския интернационален винен конкурс (The Balkans International Wine Competition, BIWC) ще се състои сред 1 и 3 юни 2022 година на историческия остров Саламина, Гърция, под егидата на Община Саламина. Балканският фестивал на виното ще се организира по традиция в София сред 16 и 18 юни.

Родното място на Еврипид, островът, където преди 2500 години известната „ борба при Саламин” трансформирала хода на европейската история, чака балканските виновност с огромно неспокойствие.

„ Толкова се веселя да бъда определен за ръководител на BIWC в новото десетилиетие на Конкурса. Той се потвърди като най-известният и почитан Винен Конкурс в района и първа задача за мен и опитния екип на BIWC е да запазя тази известност и да я надградя. Ще дам всичко от себе си да привлека нови винопроизводители от прилежащите страни с последна цел да обединим всички балкански винопроизводители и да засилим репутацията на Балканските виновност.

Ще разтеглим и състава на журито с още по-подходящи международни винени съдии, с цел да създадем Конкурса още по-ефективен. Успех на Балканските виновност на 11-ия BIWC 2022!, показа новоизбраният ръководител на BIWC Игор Лукович от Сърбия.



След големия триумф на миналогодишното 10-то юбилейно издание на състезанието в Скопие, Северна Македония, BIWC ще стартира своето ново десетилетие на красивия остров Саламина, откакто Гърция беше определена за хазаин на BIWC 2022. Целта на ротацията на най-престижния винен конкурс за балкански виновност е по-добрата интеграция на избите от всички балкански страни и по-доброто им показване в района и в Европа.

„ За нас е огромна чест да имаме опцията да проведем 11-то издание на BIWC на историческия остров Саламина. Започваме нашето ново десетилетие с доста оптимизъм и сила, с цел да създадем балканските виновност още по-разпознаваеми и да ги сложим на повече места на международната винена карта. От името на целия екип на BIWC желая да благодаря на кмета на Саламина, господин Георгиос Панагопулос, за топлото посрещане и желанието му да бъде хазаин на Балканския интернационален винен конкурс, Саламина 2022! “, споделя Галина Нифору, шеф на BIWC.
„ Община Саламина поддържа мощно и приветства интернационалните начинания като Балканския интернационален винен конкурс като опция да се подчертава върху туристическата еднаквост на Саламина. Развиването и подобряването на публичността на нашия остров е част от по-широк стратегически проект на нашата община. Специални благодарности на уредниците, които работиха интензивно, с цел да създадат Саламина най-хубавият избор за град хазаин на такова значимо събитие”, сподели Георгиос Панагопулос, кмет на Саламина.

Основната задача на BIWCF е да разпространява балканските виновност и винената просвета по света. Почетен ръководител на състезанието е Константинос Лазаракис MW, първият притежател на званието Master of Wine в Гърция и на Балканите.
“Балканският интернационален винен конкурс 2022 идва в Гърция! Усещането е като че ли обичаното ви телевизионно шоу идва във вашия град за фотоси през идващия сезон!

Дълбоко разчувствуван съм от посрещането на 11-тото издание в моята татковина Гърция! Това ще бъде още една невероятна стъпка към позиционирането на Балканските виновност на международната карта, нещо което те изцяло заслужават! ", споделя Константинос Лазаракис.



Най-доброто вино на Балканите ще бъде определено от влиятелно жури и тази година ще включва 5 носители на купата Master of Wine и одобрени винени експерти от целия свят. След състезанието, на 4 юни в двора на кметство Саламина ще бъде проведена ревю, на което са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и фенове на вино от Гърция и чужбина.

С близо 1,8 милиона тона вино годишно, Балканите се подреждат на 5-то място в света, тъкмо след най-големите винопроизводители - Италия, Франция, Испания и Съединени американски щати. Балканския интернационален винен конкурс е събитието, което събира международния винен хайлайф, с цел да види, пие и открие благосъстоянието и разнообразието на балканските виновност.

Церемонията по награждаването и Гала вечерята, известна като „ Балкански винени Оскари “, ще се отбележат тази година на 3 юни в спиращата дъха Ктима Филипикон, Саламина. Специалната премия „ Златен Дионис” ще бъде присъдена на най-хубавото гръцко вино за 2022 година от кмета на Саламина господин Панагопулос.

Миналата година Гранд трофей за „ Най-доброто вино на Балканите “ беше присъден на Estate Argyros, Санторини, Гърция за Vinsanto Late Release 2001.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР