Словашкият премиер Роберт Фицо е между живота и смъртта, след

...
Словашкият премиер Роберт Фицо е между живота и смъртта, след
Коментари Харесай

Шок в ЕС: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Словашкият министър председател Роберт Фицо е " сред живота и гибелта ", откакто е бил прострелян " няколко пъти ", съобщи държавното управление на централноевропейската страна в формалната му страница във " Facebook ", представено от Франс прес.

" В момента го транспортират с хеликоптер до Банска Бистрица, той се намира сред живота и гибелта ", се споделя в изказване на държавното управление, което дефинира нападението против премиера като " опит за ликвидиране ".

Следващите няколо часа ще бъдат решаващи за словашкия министър председател.

Това, което се знае за стрелбата, е че Фицо е бил в град Хандлова, на към 180 км от Братислава, където се е провело държавно съвещание. Фицо е прострелян пред локалния Дом на културата, до момента в който отивал за среща със свои последователи.



Според очевидци, са се чули минимум четири изстрела, а в формалния Facebook профил на Фицо се оповестява, че е прострелян няколко пъти:

" Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти и сега е с заплаха за живота. В този миг той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като ще отнеме прекалено много време, с цел да стигне до Братислава като се има поради нуждата от бърза интервенция. Следващите няколко часа ще бъдат от решаващо значение. "

Твърди се, че словашкият министър председател е ранен в корема, а по непотвърдена информация - и в главата.

От вътрешното министерство дефинираха случилото се като опит за ликвидиране. На мястото на нападението е задържан един човек, чиято идентичност не се оповестява. Веднага след покушението Роберт Фицо е качен в държавния автомобил, след което е превозен с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, защото положението му не разрешава да бъде превозен до столицата. От държавната работа допълват, че Фицо е бил в схващане, когато е докаран в болничното заведение.



Сред първите реакции беше тази на съперника му Зузана Чапутова, която остро осъди нападението. Покушението осъдиха още ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и редица европейски водачи

Зузана Чапутова, президент на Словакия: " Шокирана съм от днешното брутално и безскрупулно нахлуване против премиера на Словакия Роберт Фицо, което надълбоко съдя. Пожелавам му мощ в този сериозен миг и бързо възобновяване. Мислите и са с околните и фамилията му. "

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия: " Остро съдя жестокото нахлуване против премиера Роберт Фицо. Подобен акт принуждение няма място в нашето общество и подкопава демокрацията - нашата най-голяма обща полезност. Мислите ми са с премиера Фицо и фамилията му. "

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия: " Шокиран съм от стрелбата против моя дълготраен сътрудник Роберт Фицо. Пожелавам му да бъде мощен. "

Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО: “Шокиран и покъртен съм от стрелбата по премиера Робърт Фицо. Пожелавам му сили за бързо възобновяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия. ”

Роберта Мецола - ръководител на Европейския парламент: “Шокирана съм от ужасяващото нахлуване против словашкия министър председател Роберт Фицо в Хандлова. От името на Европейския парламент съдя този принудителен акт. Мислите ми са с него и фамилията му в този доста сложен миг. ”

Шарл Мишел - ръководител на Европейския съвет: “Шокиран съм от новината за нападението против словашкия министър председател Фицо след съвещание на словашкия кабинет в Хандлова. Нищо не може да оправдае насилието или сходни офанзиви. Мислите ми са с министър-председателя и фамилията му. ”

Виктор Орбан - министър-председател на Унгария: “Дълбоко съм шокиран от отвратителното нахлуване против моя другар, министър-председателя Робърт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възобновяване! Бог да благослови него и страната му. ”

Доналд Туск - министър председател на Полша: “Шокиращи вести от Словакия. Робърт, моите мисли са с теб в този доста сложен миг. ”

Олаф Шолц - канцлер на Германия: “Дълбоко съм шокиран от новината за страхливото нахлуване против словашкия министър председател Фицо. Насилието не би трябвало да съществува в европейската политика. В тези часове мислите ми са с Роберт Фицо, фамилията му и жителите на Словакия. ”

Карл Нехамер - канцлер на Австрия: “Покушението против моя словашки сътрудник Роберт Фицо надълбоко ме шокира. Само преди няколко дни се чухме по телефона и говорихме интензивно по проблемите на сигурността. Пожелавам му бързо и цялостно излекуване! Омразата и насилието не би трябвало да се постановат в нашите демокрации и би трябвало да се борим с уверено с тях! ”

Володимир Зеленски - президент на Украйна: “Атаката против министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяваща. Остро осъждаме този акт на принуждение против държавния началник на нашата прилежаща партньорска страна. Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в която и да е страна, форма или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възвърне скоро и показваме солидарността си с народа на Словакия. ”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР