С тържествено издигане на знамената на централния площад Възраждане“ в

...
С тържествено издигане на знамената на централния площад Възраждане“ в
Коментари Харесай

Честит празник, Плевен!

С тържествено издигане на знамената на централния площад „ Възраждане “ в наличието на десетки плевенчани и посетители на града през днешния ден стартира тържественият обред за Празника на Плевен – 15 май.

Със свое Решение № 287 от 15 март 2001 година Общински съвет - Плевен афишира датата за празник на града ни. Изборът е обвързван с Пролетния плевенски панаир, който през 30-те години на XX век е бил едно от най-големите стопански събития на района в този месец на годината. Днес празникът на Плевен има други измерения - празненство на духа и културата, на обичта към родния ни град, която събира хора от разнообразни генерации и точки на страната и чужбина.

За празничния обред на пл. „ Възраждане “ бяха представители на държавната и локална власт, политически сили, институции, дейци на образованието и културата, доста деца със своите родители. Сред гостите бяха и делегациите от побратимени на Плевен градове – Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Битоля /Република Северна Македония/ и Кавадарци /Република Северна Македония/. Поздравителни адреси изпратиха Президентът на Република България Румен Радев, кметът на град Битоля, Северна Македония – доктор Тони Коняновски, Национално съдружие на общините в Република България, Асоциация на българските градове и райони, Национален център за повишение на квалификацията на педагогическите експерти към Министерството на образованието и науката, Областен шеф на област Плевен, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Началникът на ВВВУ „ Георги Бенковски “ – бригаден Генерал Юлиян Радойски, Регионална работа „ Военна полиция “ - шеф Румен Цветков, Началник на пандиза Плевен – старши комисар Стефан Стефанов, Кметът на Община Банско – Стойчо Баненски.

Свещеници от православните храмове в града отслужиха празничен молебен за здраве и благополучие на плевенчани пред иконата на Св. Георги Победоносец, който е покровител на града. Приветствие за празника насочи кметът доктор Валентин Христов. В словото си той акцентира, че през днешния ден е и Международният ден на фамилията: „ Нашият общ дом е Плевен и всички ние сме Плевен. От нас зависи какво е общото ни настояще и какво ще реализираме в бъдеще. За да стане Плевен по-добро място за живеене са нужни сили, визия и грижа и плевенчани ще живеем в един по-добър град. Пожелавам на всички здраве, тъй като когато човек е здрав, той има проекти и очаквания. Нека Свети Георги – настойникът на нашия град, ни закриля в делата “, сподели в словото си доктор Христов.



Празничният ден продължи с концерт на дребните танцьори от школа „ Спирит “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР