Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е животозастрашаващо, съобщи правителствената

...
Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е животозастрашаващо, съобщи правителствената
Коментари Харесай

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Състоянието на словашкия министър председател Роберт Фицо е животозастрашаващо, заяви държавната пресслужба в Братислава, представена от Ройтерс.  Фицо беше прострелян в стомаха при пукотевица по него след среща на държавното управление в град Хандлова, ситуиран на към 150 км североизточно от столицата Братислава. 

От държавната пресслужба добавиха, че той ще бъде превозен с хеликоптер в град Банска Бистрица, защото положението му не разрешава да бъде трансфериран в Братислава, добавя Българска телеграфна агенция. Правителствената пресслужба удостовери, че Фицо е бил в схващане, когато е бил докаран в болничното заведение в Хандлова. 
 
 фотография: ЕПА/БГНЕС
Кой е Роберт Фицо?
Роден през 1964 година, Фицо, правист по специалност, стартира политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди " кадифената гражданска война " от 1989 година, довела до разпадането на някогашната Чехословакия. 

От 1994 година до 2000 година той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), а през 1999 година основава лявоцентристката си партия Смер-СД, откакто е отритнат за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите. През 2006 година " Смер " печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединението на Словакия към Европейски Съюз. През 2009 година той вкарва страната си в еврозоната, само че не съумява да образува коалиция през идната година, макар че печели изборите. 

През 2012 година, след рухването на дясноцентристката коалиция поради обвинявания в корупция, той реализира нова победа, а през 2016 година още веднъж печели, само че две години по-късно се постанова да подаде оставка на фона на всеобщи митинги поради убийството на проверяващ публицист и неговата избраница. През 2023 година " Смер " още веднъж завоюва парламентарните избори и по-късно съумя да образува ръководеща коалиция. Фицо застана отпред на изпълнителната власт. (БГНЕС) 

 фотография: ЕПА/БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР