Един от най-новите и най-големи военни кораби в света -

...
Един от най-новите и най-големи военни кораби в света -
Коментари Харесай

333-метровият US ядрен самолетоносач Джордж Буш хвърли котва в Хърватия


Един от най-новите и най-големи военни кораби в света - американският нуклеарен самолетоносач " Джордж Буш " - хвърли котва в пристанището на Сплит, заяви организация " Хина ", представена от Българска телеграфна агенция. В края на октомври хърватското държавно управление даде утвърждение за влизането му в териториалните води на страната.

" Джордж Буш " е в компанията на група кораби, която включва ракетния крайцер USS Leyte Gulf, четири разрушителя - USS Nitze, USS Farragut, USS Truxtun и USS Delbert Black, както и атомна подводница, носеща крилати ракети " Томахоук ".

Самолетоносачът е дълъг е 333 метра и с водоизместимост над 100 000 тона. Максималната му скорост надвишава 30 възела и се задвижва от два нуклеарни реактора. Може да плава повече от 20 години без презареждане. Капацитетът на кораба е 3532 членове на екипажа и може да носи 90 самолета и хеликоптера. Корабът е издигнат през 2009 година, а цената му е 6,2 милиарда $.

В края на октомври самолетоносачът " Джордж Буш " взе участие в огромното военно обучение на НАТО " Удар на Нептун 2022 " в региона на Средиземно море. Участваха над 80 самолета, 14 кораба и към 6000 души от 24 съдружници и сътрудници на НАТО, в това число и Финландия и Швеция.

Те би трябвало да бъдат двете най-нови страни членки на Алианса, които взеха скоростно решение за присъединение, откакто Владимир Путин стартира войната в Украйна. Препятствието пред пълноправното им участие сега е Турция, която към този момент отхвърля да утвърди протоколите, а решенията за уголемение на НАГО се взимат с консенсус.

" Джорд Буш " не е единственият флагман на американстава войска, който е в Европа. Очаква се през ноември на територията на Стария континент да дойде и нова ударна група на Съединени американски щати, водена от новия нуклеарен самолетоносач " Джералд Форд ".

Във военноморската база Портсмут в Южна Англия се чака да акостиа още един самолетоносач на Съединени американски щати с към 90 самолета и хеликоптера, в това число изтребители- бомбардировачи от пето потомство F-35C. По време на пътуването и него го съпровождат ракетен крайцер, разрушители и атомна подводница.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР