Две важни комисии в Европейския парламент се противопоставиха на определянето

...
Две важни комисии в Европейския парламент се противопоставиха на определянето
Коментари Харесай

2 комисии в Европарламента със съдбовно решение за газ и ядрена енергия

Две значими комисии в Европейския парламент се опълчиха на определянето на газовата и нуклеарната сила за зелени. Това е победа за поддръжниците на акции за климата и екологично настроени вложители, които стачкуваха против проектите тези технологии да се употребяват при енергийния преход, съобщава Bloomberg, представен от investor.bg.

Членовете на комисиите по околна среда и по стопанска система поддържаха междупартийно несъгласие на предлагането на Европейската комисия двете технологии да бъдат включени в така наречен таксономия със 76 на 62 гласа и четирима въздържали се. Процесът в този момент ще се трансферира към избор в пленарна зала идващия месец и в случай че бъде утвърден, ще добави газовата и нуклеарната сила към листата с стопански действия, които са от изгода за климата.

„ Европейски Съюз има късмет да поеме световното водачество в битката с климатичните промени и да дефинира златен стандарт за вложения в климатично неутрална стопанска система “, съобщи Бас Ейкхаут, законодател от Зелените. „ Нуждаем се от големи вложения в разширението на възобновимата сила, не в сила от предишното “, сподели той.

Предложението на Европейска комисия газовата и нуклеарната сила да се дефинират за устойчиви – стига те да получат разрешителни за градеж до 2035 година и 2045 година надлежно и да извършват строги емисионни критерии – са извънредно спорни. Технологиите са жизненоважни по време на енергийния преход, изключително при отдалечаването от мръсни енергоизточници като въглищата, твърди предлагането на Комисията.

Парични мениджъри и еколози обаче разкритикуваха хода, заявявайки, че той е несъответстващ със зелените задължения на Европейски Съюз и може да подхрани заблуждаващи дейности за екологосъобразност във финансовата промишленост, при което екологичните изгоди на дадена инвестиция да бъдат неправилно отразени. Освен това по този начин евентуално могат да бъдат отклонени вложения във възобновима сила.

Някои от предложенията на Комисията са:

- газови планове, заменящи въглищни такива и излъчващи не повече от еквивалента на 270 грама въглероден двуокис на киловатчас, могат да получат краткотраен зелен етикет или в случай че годишните излъчвания не надвишават приблизително 550 кг. на мегаватчас за 20 години;

- някои централи ще би трябвало да получат разрешителни за градеж до 2030 година и ще би трябвало да се пренасочат към възобновима сила или нисковъглеродни газове до края на 2035 година

- нуклеарните централи са възможни в случай че нови централи, получили позволение за градеж до 2045 година, избегнат обилни вреди на околната среда и водните запаси.

Както Съветът на Европейски Съюз, състоящ се от страните членки, по този начин и Европейският парламент имат правото на несъгласие върху предлагането на Комисията. Но въпреки че бариерата пред страните да възразят е съвсем непреодолима, защото условието е към 20 страни от общо 27-те членки да поддържат отхвърли, Европарламентът се нуждае единствено от болшинство от законодатели за тази стъпка.

Инвазията на Русия в Украйна също бе представена от евродепутатите като образец за какво газът най-много не би трябвало да бъде включван в зеления преход поради настоящата ценова неустойчивост и риска Москва да спре доставките за Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР