Двама души са убити, а над 10 тежко ранени след

...
Двама души са убити, а над 10 тежко ранени след
Коментари Харесай

Двама загинали при стрелба в гей клуб в Осло, разследва се терористичен акт

Двама души са убити, а над 10 тежко ранени след пукотевица в нощно заведение в норвежката столица Осло. Извършителят е арестуван, а полицията проверява случая като допустима терористична офанзива.

Извършителят е 42-годишен норвежки жител с ирански генезис, който е прочут на полицията. Нападението е станало към 1 часа през нощта в заведение, известно измежду ЛГБТ+ общността. В същото време в прилежащите улици са осъществени и други две офанзиви.

„ Видях мъж да идва с чанта. Той взе револвер и стартира да стреля. Тогава видях прозорците да се чупят и разбрах, че би трябвало да се прикрия ", споделя журналистът Олав Рьонеберг от публичната телевизия NRK, който е бил в региона.

Инцидентът се случва единствено часове преди плануваният годишен прайд в столицата. По препоръки на полицията обаче Oslo Pride се анулира.

„ Има причина да се мисли, че това може да е закононарушение от ненавист. Разследваме дали Прайдът е бил задачата или има други претекстове “, споделиха чиновници на реда.

Говорителят на полицията в Осло Руне Хекелстранд уточни, че офанзивата се проверява и като вероятен терористичен акт. Премиерът на Норвегия Йонас Гар Сьоре осъди стрелбата като " ужасна и надълбоко шокираща офанзива против почтени хора ".

Само преди месеци страната означи 50 години от премахването на закон, който криминализира хомосексуалните интимни връзки. Норвегия е страна с ниски равнища на престъпност спрямо други западни страни, макар че на територията ѝ са били осъществявани сходни стрелби, стимулирани от ненавист.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР