Дупница тържествено отбеляза 145 години от Освобождението си, предаде репортер

...
Дупница тържествено отбеляза 145 години от Освобождението си, предаде репортер
Коментари Харесай

Отбелязаха 145 години свободна Дупница

Дупница тържествено означи 145 години от Освобождението си , съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “ . Честването стартира с трансформиралото се към този момент в традиция шествие на свободата.  Шествието съставлява историческа възстановка на състоялата се в Дупница на 14 януари 1878 година тържествена гала по посрещането на съветския ескадрон отпред с майор Иван Павлович Орлински -  пълководец на хусарски ескадрон от ІV Мариуполски полк. Знаменателното събитие се е провело в северната част на града, в региона на днешната улица " Орлинска “, където на една от къщите е сложена паметна плоча на майор Орлински, останал в историята с прозвището Освободителя на Дупница и Горна Джумая. 

Възстановката беше направена по мемоари на дупнишкия летописец Никола Лазарков. След посрещането на съветския майор и бойците му, шествието продължи по същия маршрут, както и преди 145 години.

Поднесени бяха цветя на паметната плоча на съветския пълководец, след което шествието стигна до Дома на техниката. Там е сложена плочата, в памет на дупнишките опълченци, където също бяха поднесени венци и цветя.

Празникът продължи с хора на централния площад " Свобода “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР