Проектът за реставрация и консервация на Източната порта на Филипопол

...
</TD
>Проектът за реставрация и консервация на Източната порта на Филипопол
Коментари Харесай

Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си блясък

Проектът за реституция и консервация на Източната врата на Филипопол е към този момент приключен. За това съобщи художник реставраторът Никола Стоянов в своя фейсбук профил, видя  Plovdvi24.bg.  Към поста си той е прикачил и фотоси, с цел да покаже по какъв начин наподобява най-новото ярхеологическо украшение на Пловдив:

" Новата археологическа облага на обичания Пловдив - реставрираната и експонирана Източната врата на античния Филипопол с прилежащите структури: улица " Кардо Максимус " с отчасти възобновена колонада посредством анастилоза с част от наличния автентичен материал; остатъци от крепостни стени; каменни градежи на верижни здания в субструктура; лапидарно експонирани мраморни и сиенитни фрагменти от разнообразни строителни интервали.

С признателност към сътрудниците ми, които с възторг и ентусиазъм не пожалиха сили това да се случи.

С признателност към археолога-проучвател на обекта Мая Мартинова и създателя на архитектурния план арх. Галина Пировска. "

Припомняме, че реставрацията и консервацията на Небет тепе и Източната врата са част от проекта  " По крепостните стени на Филипопол ", който започва през 2022 година. 

Източната врата с внушителната 13 метра необятна улица, която води към портата, открити са значими артефакти, един от които е надпис на гръцки и латински, че по времето на император Марк Аврелий е почнало строителството на портата. Този надпис е откаран в София, само че тук ще бъде сложено копие.

Източната врата е финансирана с 2 790 000 лв. за строително-монтажни работи, 35 820 лв. за планиране и 17 760 лв. за контрол. По Оперативна стратегия " Региони в напредък " са обезпечени за целия план (Източна врата и Небет тепе) 6 996 594 лв., а съфинансирането от община Пловдив е към 2 милиона лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР