Drake и The Weeknd имат една от най-нашумелите песни в

...
Drake и The Weeknd имат една от най-нашумелите песни в
Коментари Харесай

Песен на Drake и The Weeknd стана хит - но се оказа фалшификат, генериран от изкуствен интелект

Drake и The Weeknd имат една от най-нашумелите песни сега. Хитът " Heart on my Sleeve " не стопира да се популяризира в TikTok, а до преди дни оглавяваше и ранглисти в стрийминг платформата Spotify. Оказва се обаче, че двамата реализатори нямат нищо общо с парчето, а то е плод на изкуствен интелект (ИИ).

Песента се появява за първи път в TikTok от неизвестен консуматор под псевдонима Ghostwriter977. Той твърди, че е употребявал изкуствен интелект, с цел да генерира гласовете на Дрейк и Weeknd в продукцията.

" Години наред бях ghostwriter (анонимен създател на текстове - б.ред) и не ми плащаха съвсем нищо, единствено с цел да могат да печелят огромните лейбъли. Бъдещето е тук ", написа потребителят в собствен коментар.

Само за няколко дни " Heart on my Sleeve " събира над 11 млн. гледания във видеоклипове в обществената мрежа и е пускана стотици хиляди пъти в Spotify. Впоследствие обаче тя е отстранена от всички платформи поради " наличие, нарушаващо авторските права, основано благодарение на изкуствен интелект ".

my song “Heart on My Sleeve - ghostwriter ” x out now
— ghostwriter (@ghostwriter977)
Universal Music Group - музикалният лейбъл, който съставлява Дрейк и The Weeknd, отхвърлят да уточнят дали записът е свален по тяхно искане. Те обаче показват, че потреблението на изкуствен интелект за сходни цели " повдига въпроса от коя страна на историята желаят да бъдат всички заинтригувани страни в музикалната екосистема: от страната на изпълнителите, почитателите и човешкото креативно изложение или от страната на дълбоките имитации, измамите и лишаването на изпълнителите от полагащото им се обезщетение ", се споделя в позиция на компанията.

През април тя изпрати писмо до редица стрийминг платформи за музика, в това число Spotify и Apple Music, с искане да блокират инструментите за изкуствен интелект от това те да генерират мелодии и текстове от авторски песни. Звукозаписната компания акцентира, че платформите имат " съществена правна и етична отговорност да предотвратяват потреблението на услугите си по способи, които вредят на артистите ".

Изкуственият разсъдък продължава да се усъвършенства изключително в региона на текстове, изображения и даже музика. Експерти настояват, че технологията може да промени креативните промишлености на всички равнища, като почитателите, артистите и системите, които ги ръководят, ще би трябвало да се приспособят към новите правила в придвижване.

Това не е първото музикално произведение на изкуството, което е осъществено благодарение на ИИ. В обществените мрежи има редица други образци. Като да вземем за пример Риана, която пее ария на Бионсе. Или Селена Гомес, която извършва песента " Cardigan " на Тейлър Суифт. Нищо, че нито една от тези две изпълнителки няма личен автентичен запис.

Технологията съумява да отдели вокалите им и да ги постави върху други мелодии и текстове. Така за слушателите става извънредно мъчно да разграничат същинското от това, генерирано от ИИ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР