На далечна планета са наблюдавани признаци на извънземен живот. Според

...
На далечна планета са наблюдавани признаци на извънземен живот. Според
Коментари Харесай

Учени откриха признаци на живот на далечната планета K2-18b

На далечна планета са следени признаци на извънземен живот. Според астрономите те са разкрили химическо съединяване, " създавано единствено от живота ", на планета K2-18b в съзвездието Лъв, оповестява Science Times .

Откритието, направено преди една година, е изследвано благодарение на телескопа James Webb, а резултатите ще бъдат известни след няколко месеца. Планетата K2-18b, в началото открита от галактическата обсерватория " Кеплер ", се намира в " обитаемата " зона на съзвездието Лъв, повече от два пъти по-голяма от Земята и на разстояние 120 светлинни години. Изследователите считат, че предходната година са разкрили в атмосферата на тази планета диметилсулфид - вещество, " създавано единствено от живот ". Първоначалните наблюдения от телескопа Webb допускат съществуването на диметилсулфид (DMS).

По-голямата част от DMS в земната атмосфера се отделя от морския фитопланктон, което демонстрира, че биологията на планетата може да е сходна на нашата. В реалност учените не са в положение да си показват натурален геологичен или химичен развой, който би могъл да създаде DMS в отсъствието на живи организми.

Според доктор Нику Мадхусудхан, астроном от Университета в Кеймбридж, откритието е било ненадейно. Тъй като обаче става дума за предварителни наблюдения, той може да твърди единствено с 50 % сигурност, че DMS е открит на К2-18b.

Мадхусудан дава отговор за следствието на К2-18б. Той я дефинира като " хицеанов " свят - име, което неотдавна е измислил, с цел да опише скалиста планета с вода и океани и богата на водород атмосфера. Той разказва откритието като " доста бездънен миг ", защото то дава религия на концепцията, че океанската вода надвива над богатата на водород атмосфера.

" Ако открием DMS [на K2-18b], това всъщност я слага преди всичко по евентуални признаци на обитаемост ", декларира Мадхусудхан. Космическият телескоп James Webb следи планетата в продължение на часове в петък (26 април), с цел да удостовери откритието.

Ентусиастите на извънземния живот и космоса обаче би трябвало да изчакат няколко месеца, с цел да бъдат тествани и оповестени данните. Миналата година астрономите откриха нова екзопланета, която демонстрира признаци на живот.

Планетата е с размерите на Земята и се намира на 31 светлинни години от нас. Но рестриктивните мерки на сегашните технологии пречат на търсенето на екзопланети или извънслънчеви планети - тези отвън нашата Слънчева система. Въпреки че разполагаме с невероятна технология, актуалните ни способи за търсене на екзопланети са доста по-ефективни при намирането на огромни светове, в сравнение с дребни. За да се дефинира съществуването на екзопланета, технологията разчита на косвени признаци, като да вземем за пример въздействието на планетата върху нейната родна звезда.

Методът на радиалната скорост мери незначителни промени в дължината на вълната на светлината, защото гравитационното привличане на екзопланетата леко измества звездата. За разлика от него директният способ открива извънредно слаби, постоянни понижения на звездната светлина, когато екзопланетата обикаля сред нас и своята звезда.

Първата стъпка при определянето на това дали една планета е обитаема е къде се намира тя в по този начин наречената обитаема зона. Този вид информация за близката звезда алено джудже Wolf 1069, чиято маса е 1,36 пъти по-голяма от тази на Земята, е открита от група немски астрономи, ръководена от Диана Косаковски от Института по астрономия " Макс Планк " (MPIA).

Косаковски споделя, че откакто са анализирали данните за Wolf 1069, са открили, че сигналът е с ниска амплитуда. Той изминава една пета от дистанцията сред Земята и Слънцето при едно циркулиране към звездата на всеки 15,6 дни. Радиацията, получавана от Wolf 1069b, е към 65% от тази, получавана от Земята, макар че тя е 15 пъти по-близо до звездата си, в сравнение с Земята до Слънцето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР