Доста по-различна позиция от обявената от властта и по-точно вицепремиера

...
Доста по-различна позиция от обявената от властта и по-точно вицепремиера
Коментари Харесай

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ИЗРИГНАХА СРЕЩУ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ! Уличиха го в лъжа!

Доста по-различна позиция от оповестената от властта и по-точно вицепремиера Валери Симеонов изрази природозащитната организация "За да остане природа в България " във връзка с ръководството на естествен парк "Пирин ". Според Симеонов, природозащитниците са се съгласили, че има потребност от втори въжен превоз на Банско. В публична позиция обаче, "За да остане природа в България " е безапелационна, че "се готви бърза, огромна смяна на концесионния контракт за ски-зона "Банско ", която да узакони към този момент построена противозаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и градежи в Национален парк "Пирин ".

Представители на екокоалицията, взели участие в кръглата маса при Симеонов през вчерашния ден (20 ноември), акцентират, че никой от тях не е давал и не може да дава единодушие за създаване на нова, огромна инфраструктура на територията на националния парк, защото това е незаконно и ще обезсмисли самото битие на парка като предпазена територия и обект на международното естествено завещание. Според природозащитниците, на срещата било доказано, че "темата за втори въжен превоз се употребява като медиен балон - апетитите не са за един съответен въжен превоз, а за нови писти, лифтове и нови вложения, поискани в тази ситуация от кмета на Банско ". Редица от повдигнатите на срещата въпроси - по отношение на размера на концесията, облагата на концесионера, собствеността на оборудванията и нуждата от екологична оценка, останаха без отговор, прибавят екоактивистите. Работната група разгласи, че ще събира въпроси, които да получат обществени отговори поради високата социална значителност на случая "Пирин ", споделят от "За да остане природа в България ". За организацията пътят е следният - Оценка на въздействието върху околната среда за въздействието върху парка от страна на потока от туристи, на увеличението на отпадните води и на замърсяването, както и проверка за строителната активност в Банско и на размера на самата ски зона. "Търсенето на най-хубаво управническо решение минава и през бистрота на работата на концесионера - отваряне на данните за човекопотока, брой на продадени карти, в това число изчистване на подозренията, че пари от туропреторите непосредствено се превеждат в офшорни зони, без да минават през България. Подобен разбор е значим и с цел да се извърши декларираното от министър Валери Симеонов нарастване на концесионното заплащане ", споделят природозащитниците.

От коалиция "За да остане природа в България " декларират, че с цел да няма двусмислени тълкования на изявленията по време на полемиките в Министерския съвет (МС) и Министерство на околната среда и водите, ще изискват в бъдещите срещи да се води стенографски протокол. Природозащитниците удостоверяват, че, както и до момента, ще апелират в съда всяко решение за парк "Пирин " на Министерски съвет и Министерство на околната среда и водите, за което не са извършени наложителните по закон процедури за преценка нуждата от екологична оценка и на оценка за съгласуемост, според българското законодателство и европейските наставления. От своя страна вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов съобщи пред Българска национална телевизия, че "не се планува една керемида да се построи - нищо няма да се построи с изключение на лифта. " "Всеки един огромен капиталов план срещаше опозиция с сходни причини от еколозите. Те са малко като БХК - едни бомбастични приказки и най-после нищо съответно. Защо не отидат в Люлин планина да видите по какъв начин е разорана от едни млади момчета, които карат бъгита. Къде са еколозите? Защо там не пазят, а са срещу развиването на зимния туризъм. В Банско има построена инфраструкутура ", добави още той.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР