Досегашният диспут затвърди убеждението ми, че Българската агенция за безопасност

...
Досегашният диспут затвърди убеждението ми, че Българската агенция за безопасност
Коментари Харесай

Сирачета ли са храните и къде е мястото на БАБХ? Спор на форума на Стандарт

Досегашният дебат затвърди убеждението ми, че Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ би трябвало да излезе от структурата на министерството на земеделието /МЗм/. Това съобщи проф. доктор Христо Даскалов, изпълнителен шеф на БАБХ, по време на форума на " Стандарт " Да! На българската храна. Гарантиране на продоволствената сигурност. 

Той разяснява въпрос на Яна Иванова, изпълнителен шеф на Сдружение " Храни и питиета ", която попита кой извършва политиките за преработвателната индустрия, откакто храните бяха извадени от името на земеделското министерство. " Ние сме най-голямото съдружие в хранително-вкусовата промишленост. Към нас се обръщат интернационалните асоциации.  Кога ще имаме изясненост ние към кого да се обръщаме? ", попита Яна Иванова. И зададе въпрос към проф. Даскалов: " Чуваме, че БАБХ излиза от структурата на МЗм. Но никой не ни е питал за това, нито е изискал мнението ни. Редно е да имаме информация ".

" Вашият въпрос сподели болния проблем - развиването на бизнеса в земеделието. Винаги до момента в дългогодишната ми процедура сме писали  " земеделие и хранително-вкусова индустрия. Земеделието даваше 4,1% от Брутният вътрешен продукт, в този момент делът му падна на 3,8%. Преарботвателната индустрия дава 25% от Брутният вътрешен продукт. България има двойно по-голяма преработвателна индустрия спрямо времето при социализма. Но огромна част от суровините се внасят от Европейски Съюз. Тези неща би трябвало да ги отчитаме. Това е политически въпрос, който би трябвало да бъде позволен.

Съгласен съм, че сътрудниците не могат да бъдат вместени в това мегаминистерство, тъй като се получава бълвоч. БАБХ е надзорен орган. Нашата работа не е да развиваме бизнеса, а да изпълняваме задължения, които България е поела като страна-членка. Ние, ветерианрите, съблюдаваме тези условия и не подвигаме ръка в Брюксел. Нашите инспектори вървят в предприятията, те знаят действителността. Но нямат думата. Аз съм ветеринарен лекат с 37 години стаж.   Политиките ни са да пазим здрави животните и растенията. Как да се развива земеделието - тези политики да ги вършат други ", сподели проф. Даскалов. И предложи адвокати да не се произнасят по ветеринарни въпроси. 

На неговото изявление отговори евродепутатът Атидже Вели. " Не мога да се съглася с Вас. Като представител на Движение за права и свободи за мен е значимо да има разговор, бизнесът да си каже мнението и ние да създадем разбори. Не е редно цели браншове да се чудят къде са. Трябва да работим за повече съдействие и синергия, с цел да вървим напред ", уточни Вели. 

Председателят на земеделската комисия в Народното събрание Пламен Абровски съобщи: " Не би трябвало храните да се усещат сирачета. Безопасността и комерсиалните наименования би трябвало да са в МЗм. Но за комерсиалните връзки има дупка. Както и за това кой да мисли за политиките. Развитието, промотирането на храните остава на назад във времето. За мен всичко това би трябвало да е в МЗм. Политиките остават в Съвета на министрите по земеделие ", акцентира Абровски. И напомни, че отделянето на БАБХ от структурата на МЗм е записано в съдружното съглашение. 

 



 

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР