Дори и председателят да е един, заместниците му ще трябва

...
Дори и председателят да е един, заместниците му ще трябва
Коментари Харесай

Нинова не иска ротация, “Промяната” дава шеф на НС

Дори и ръководителят да е един, заместниците му ще би трябвало да се сменят, тъй като на трибуната няма място за седмината вкупом
Председателят на 47-ото национално заседание ще бъде от “Продължаваме смяната ”.

Това стана ясно нощес - ден преди старта на новия парламент, след следващото напрежение сред сътрудниците в бъдещата коалиция.

Причината е, че соцлидерката Корнелия Нинова не приемала да е отпред на Народното събрание на ротационен принцип.

Късно в сряда се разбра, че е контрактувано представители и на 4-те партии - “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия, “Има подобен народ ” и “Демократична България ”, да имат началник на Народното събрание на ротационен принцип с 1-годишен мандат.

Практика, която е наложена и в Европейския парламент, и в израелския Кнесет.

В изключително изказване пред медиите в четвъртък обаче Корнелия Нинова разгласи, че няма сделка и решение парламентарният началник да се избира на ротационен принцип. Това изрично не дава отговор на истината - нито че ще се избира по този начин, нито че аз ще съм първият ръководител на Народно събрание на база ротационен принцип. Такава сделка нямаме, най-малкото щях да знам за това, отсече лидерката на Българска социалистическа партия.

Запознати разкриха, че в действителност постът в началото е бил обещан на Нинова, само че по-късно бъдещите ѝ сътрудници решили въпреки всичко да е на ротационен принцип, а на “Позитано ” 20 научили от изтеклото в медиите писмо до членовете на управлението на Демократична България.

Пазарлъкът за първия пост в страната, както и за другите шефски места в Народното събрание - на комисии, върви редом с този за министерските кресла. Към него имаха апетити и от “Има подобен народ ”, които упорстваха ръководител на Народно събрание да е още веднъж Ива Митева, оглавявала двата провалени Народното събрание - 45-ия и 46-ия. Запознати обаче разкриха, че след това Слави Трифонов се е отказал, тъй като схванал, че Митева си прави свои сделки с “Продължаваме смяната ”.

Кандидат за ръководител имаха и от “Демократична България ” - Атанас Атанасов.

В хода на диалозите точно сред Демократична България и Политическа партия се стигнало до решението за ротационно председателство. Това обаче не се харесало на Нинова и провокирало вчерашното ѝ изказване, възприето от мнозина като опит да се извият ръцете на “Продължаваме смяната ”.

За да бъдат предотвратени всички последващи разногласия сред бъдещите сътрудници, от Политическа партия решили те да излъчат началник на Народното събрание.

Със сигурност на ротационен принцип обаче на трибуната ще седят зам.-председателите на Народното събрание. Причината е, че групите към този момент са 7 на брой, като всяка от тях има право да излъчи собствен представител в управлението на Народно събрание. А местата на председателската естрада са единствено 5.

Така се чака зам.-шефовете на Народно събрание да се сменят на избран интервал според от това какво се договорят партиите. Това обаче не значи, че всеки от тях няма да има собствен кабинет, защото пространствата в огромната бяла постройка към този момент са разпределени и стигат за всички.

Подобна процедура на ротация имаше и в 40-ото Народно събрание, когато още веднъж влязоха 7 политически сили. Зам.-председателите им се сменяха на трибуната на всеки 6 месеца.
Радев задава посоката на 47-ото заседание
Ден преди старта президентът беседва с Макрон в Страсбург

Депутатските кюфтета остават в историята – гурме меню посреща новите

С обръщение към нацията на президента Румен Радев ще започва новото 47-о национално заседание през днешния ден. То ще бъде намерено от доайена, който този мандат е доктор Силви Кирилов от “Има подобен народ ”, след което депутатите ще положат клетва.

След неуспеха на 45-ото Народно събрание, работило единствено 9 дни, Радев пропусна първата тирада при старта на 46-ото, чийто живот също продължи малко - към 55 дни. Сега обаче, когато партиите на смяната ще имат болшинство в новия състав, се чака президентът да каже какви са упованията му от депутатите и партиите, които водят договаряния за сформиране на съдружно държавно управление.

Ден преди старта на Народното събрание пък Румен Радев бе в Страсбург за възпоменателната гала в памет на Валери Жискар д`Естен. Той беседва с френския президент Еманюел Макрон за двустранните връзки, присъединението на България към Шенген, както и европейската вероятност пред районен съд Македония.

По същото време през вчерашния ден някои от парламентарните групи се събраха на своите първи съвещания. От “Продължаваме смяната ” влизат съвсем напълно новобранци в Народно събрание. Единственият с парламентарен опит е водачът на ВОЛТ и мандатоносител Настимир Ананиев. За първи път зад депутатските банки ще седнат и депутатите на “Възраждане ”. Те занапред ще разузнават бялата постройка на площад “Народно заседание ”.

Това ще е най-младият парламент до момента - 40 години е междинната възраст на новите депутати. Най-младият е едвам 23-годишен - студентът доктор от “Продължаваме смяната ” Милко Пенев, който влиза от Бургас.

Заедно с него 11 ще са депутатите под и на 30 години в този мандат. Седем от тях са в групата на Политическа партия, двама от Движение за права и свободи и 1 от “Възраждане ” - 26-годишната шампионка по шах Цвета Галунова, която влиза от Велико Търново.

Изключително възобновен и откъм специалности ще е този парламент. Влизат двама експерти по криптовалута - Велико Минков и Йордан Маджуров от Политическа партия, има най-малко дузина други експерти от IT бранша, както и специалистка по ръководство на киберриска с магистратура от Харвард - Александра Милчева.

По специалност най-вече са юристите - 38, следват ги икономистите - 31.

Двама са ветераните по парламентарен стаж - доктор Хасан Адемов и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, които стартират своя 10-и депутатски мандат.

Основно почистена и освежена ще посрещне постройката новите депутати. Ремонти не са правени, тъй като козметични имаше преди старта на предходното Народно събрание, просъществувало по-малко от 2 месеца. Тогава бяха заменени и към 300 от крушките на големия полилей в пленарната зала.

Ново меню обаче ще посрещне депутатите в първия им работен ден. Прословутите кюфтета остават в историята, а рецептите към този момент са гурме. Причината е, че кухнята на Народното събрание има нов началник. Така цариградските кюфтенца ще са с пюре от карфиол, ще има свински стир фрай със задушен ориз, пиле “Рокфор ” с кисели краставички, яхния от алена леща с босилек, зеленчукови кюфтенца с млечен сос, а за десерт - орехова торта с мед и маскарпоне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР