Докато в България машините за гласуване реално са най-обикновени принтери,

...
Докато в България машините за гласуване реално са най-обикновени принтери,
Коментари Харесай

В България машините са принтери. В Естония ще гласуват през мобилните си телефони

Докато в България машините за гласоподаване действително са най-обикновени принтери, жителите на Естония в бъдеще ще могат да гласоподават на избори по мобилен телефон. Вчера Народното събрание в Талин утвърди съответния законопроект, импортиран от държавното управление на балтийската страна членка на Европейски Съюз и НАТО, съобщи ДПА, представена от Българска национална телевизия.

Според законовия текст, електронното гласоподаване ще бъде допустимо освен на компютри, само че и посредством специфични приложения за елементарните операционни системи на мобилни устройства. Техническите условия се дефинират от изборната комисия преди всеки избор. Промяната в закона би трябвало да влезе в действие през октомври и няма да може да се употребява за изборите за Европейски парламент през юни.

Според естонския министър на стопанската система и осведомителните технологии Тийт Рийсало, новият правилник има за цел да вземе поради смяната в потребителското държание на жителите.

" Значителна част от всекидневните цифрови действия на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония би трябвало да бъде налична за всички на тези нови и необятно публикувани платформи ", сподели министърът.

През 2005 година Естония стана първата страна в Европа, която позволи онлайн гласуването на избори. В интернационален проект процедурата е дискусионна на доста места заради подозрения за надеждността ѝ. В балтийската страна, която обича да назовава себе си е-Естония, тя надви – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 година

1,2 милиона жители на страната могат да вършат съвсем всичко онлайн във всекидневието си. Естония се счита за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

През 2015 година в България се организира референдум с въпрос " Подкрепяте ли да може да се гла­сува и отдалечено по електронен път при производство на изборите и референдумите? ". С " Да " дадоха отговор 1 883 411 души или 69,50%, а с " Не " - 704 182 души или 25.99%.

Въпреки това по тематиката с електронното отдалечено гласоподаване няма никакво развиване. Напредък имаше по машинното гласоподаване, само че и той бе погубен с последните промени в Изборния кодекс. Тогава така наречен ХАртиена коалиция - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - трансфораха машините в принтери, като одобриха текст, съгласно който отпечатаните от тях бюлетини ще се броят ръчно от секционната комисия.

Дори това осакатено машинно гласоподаване обаче бе унищожено на първия тур на последните локални избори. Тогава машинното гласоподаване бе анулирано, след ативно мероприятие на службите и политически партии - най-много ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР