Докато се произвежда хормон на растежа, ще продължават да растат

...
Докато се произвежда хормон на растежа, ще продължават да растат
Коментари Харесай

Защо не продължаваме да растем цял живот

Докато се създава хормон на растежа, ще не престават да порастват и костите ни и надлежно човек ще става все по-висок. Това се демонстрира изключително по време на пубертета, когато хипофизата изпомпва ХР с гневна скорост. Но с настъпването на пубертета идва и повратната точка. Докато напредваме през този дълготраен развой обаче, ние не изглеждаме като великански деца (макар и доста от нас да не престават да се държат така). Не, ние също узряваме физически. Това е „ цялостен резултат на растежа “. Други хормони на хипофизата, хормони на щитовидната жлеза, хормони на панкреаса и така нататък работят взаимно, с цел да ни създадат освен по-високи, само че и физически зрели.

Тук се стартира с биологичните взаимни отстъпки. Нивата на половите хормони също стартират да се усилват, защото сме в пубертета. Два от тях, естрогенът и тестостеронът, предизвикват окостеняване и обединение на растежните плочи в костите ни. Естрогенът има мощен резултат върху сливането на растежните плочи, вследствие на което дамите нормално са по-ниски от мъжете. Когато растежните плочи се слеят, израстването стопира. Това нормално се случва до късните тийнейджърски години, само че може да продължи и доникъде на 20-те години според от индивида.

По пътя обаче могат да зародят проблеми с въпросните растежни плочи. Количеството хормон на растежа играе основна роля в растежа на дългите кости и при естествени условия количеството създаден ХР остава в естествени граници през цялата ни младост и понижава, когато достигнем зрелост. Но можем да произведем прекалено много от него преди растежните плочи да се слеят. Тялото може да пораства безусловно прекомерно бързо в съпоставяне със скоростта на узряването ни. Това се назовава гигантизъм. Ако пък се създава прекомерно малко ХР, индивидът остава невисок, което може да докара до положение, известно като нанизъм.

Твърде много ХР може да се получи след сливането на плочите за напредък. В тази обстановка други хрущяли в тялото ще реагират на непотребния хормон и ще израснат извънредно. Това води до изкривени черти на лицето с по-дълги ръце и крайници и е известно като акромегалия. Младите спортисти, употребяващи анаболни стероиди за увеличение на мускулите и увеличаване на силата си, могат да провокират прибързано обединение на растежните плочи и да прекратят трайно растежа. Ако младежите си счупят края на някоя от дългите кости в тялото си (бедра, предмишници…), те могат да увредят растежната плоча. В тези случаи костта би трябвало да се слага с изключително внимание, с цел да се избегнат проблеми с бъдещия напредък на костите. Ако увреждането е огромно и костта не е сложена съвършено, тази ръка или крайник може да се окаже по-къса от другата.

Някои родители, загрижени за неналичието на напредък на детето си, постоянно желаят доктор да му предпише растежен хормон. И под лекарско наблюдаване хормонът в действителност може да бъде ефикасен за детето. Но до момента в който в допълнение усилва височината, приемът на хормона рядко е панацея и страничните резултати могат да смекчат изгодите от него. Без другите хормони, участващи в цялостния растежен резултат, присъстващи в съразмерно по-големи количества, или даже в случай че те фактически участват в съразмерно по-големи количества, зреенето на други тъкани и органи може да бъде повлияно отрицателно.

Въпреки че случаите са редки, дефицитът на хормона на растежа при възрастни е вероятен и доктор може да го предпише. През последните години се приказва, че хормонът има и антиейджин резултати. Много възрастни мъже го одобряват с вярата да прибавят години към живота си и мускули към телата си. ХР е вещество, което се управлява от управляващите, само че може да се получи на черния пазар и по този начин доста хора стават жертва на страничните му резултати – синдром на карпалния тунел, задържане на течности, болки в ставите и увеличаване на гърдите.

Хормоналната терапия настрани, генетиката играе голяма роля за установяване на височината. Някой може да си намерения, че има един ген на една хромозома, който дефинира дали ще сме 1,50 м. или 2,10 м. Това не е по този начин. Научната литература демонстрира, че има десетки гени, които играят роля за това какъв брой високи ще сме, и близо 700 вариации в тези гени. Кой от тези гени и какви вариации ще получи даден субект от родителите си, ще има резултат върху височината. Това води до присъщата камбанна крива за междинна височина в човешката популация, като множеството хора на Земята са високи сред към 165 и 180 сантиметра.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР