Докато председателят на Националната асоциация на зърно производителите Илия Продаванов

...
Докато председателят на Националната асоциация на зърно производителите Илия Продаванов
Коментари Харесай

Войната в ефира за украинското зърно ескалира: Баничките у нас ще се произвеждат само от българска пшеница

Докато ръководителят на Националната асоциация на зърно производителите Илия Продаванов обиколяше телевизионните студия, с цел да изясни, за какво към този момент няма да е консултант на земеделския министър и да се оплаче, че, в студиото на Нова тв ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева даде обещание, че " в България няма и няма и да има нито един самун или закуска създадени от украинска пшеница ".

По думите й, украинската пшеница може да се употребява единствено за фураж, тъй като съдържала " тежки метали ".

„ Ако в България е влизала пшеница по време на транспортната договорка, тя е употребена само и единствено за произвеждане на фуражи. Да имаме вяра, че от Украйна ще влиза стока без пари, е повече от наивно и смешно. Ние имаме задоволително земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално произвеждане ", разясни Кукушева.

Остава въпросът по какъв начин, в случай че това е правилно, въобще може да се хранят селскостопански животи, които дават мляко и месо.

Тя самата изясни, че у нас всеки може да приказва каквото си желае и няма осъдени за разпространение на погрешна информация. Повод за думите й станаха, анализите на икономисти, съгласно които нулевата ставка Данък добавена стойност за производителите не е довела до поевтиняване на хляба за крайните консуматори.

Според Кукушева тези думи са на анализатори, които " съставляват по-заможните хора и избрани кръгове от Неправителствени организации, които се хранят от бюджета ". Тя по този начин и не изясни за какво хлябът не е поевтинял с въвеждането на нулева ставка, само че пък размаха пръст на възможните настройки за отпадане на нулевата ставка.

" Не имаме вяра, че има политици, които ще качат с 20 % автоматизирано цената на хляба, в случай че приемем че в този момент цената е 2, 50лв. ще стане 3 лева Кой ще е този политик, който да гласоподава цената на хляба да стане 3 лева? ", сподели Кукушева.

Според нея, анатемосването на зърнопроизводителите ще има " пагубни резултати за обществото ".

" Зърнопроизводството е структурално определящ бранш в селското стопанство. Благодарение на зърнопроизводителите България прескочи продоволствената рецесия, която засегна целия свят преди 3 години ", сподели Кукушева.

Производителите на самун обаче няма да вземат участие в митингите, тъй като са в края на веригата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР