Докато правителствата на Балканите се борят да осигурят ваксини срещу

...
Докато правителствата на Балканите се борят да осигурят ваксини срещу
Коментари Харесай

Как скептицизмът на Балканите застрашава ваксинацията срещу COVID-19

Докато държавните управления на Балканите се борят да обезпечат ваксини против, дебне един зложелател:, което набира скорост и сега се пробва да попадне под светлината на прожекторите, написа " Франс прес ".
Със скептици към имунизациите, вариращи от лекари-ренегати до политици и сръбския първенец по тенис, дезинформацията за пандемията се популяризира в обществените медии толкоз бързо, колкото и самият вирус.
" Разбира се, сърбите ще отхвърлят това злобно смъртоносно нещо ", написа консуматор на Facebook за новия Covid-натиск на страницата на прочут критик на. „ Защо здравите хора се нуждаят от ваксина? “, пита различен.
Сред най-бедните европейски страни, Балканите към този момент се борят да закупят задоволително дози, с цел да покрият задоволителна част от популацията. Но необятно публикуваните съмнения ще бъдат в допълнение предизвикателство, защото Западните Балкани се трансфораха в плодородна среда за разпространяване на интернационалното придвижване против имунизациите. Както заключи президентът на Северна Македония: " Не би трябвало да разрешаваме полуграмотни шарлатани и пишман доктори да преобладават над най-големите имена и институции в науката, които са избавили милиони животи от появяването на първите ваксини. "
Неговата грижа е основателна. През октомври районно изследване откри, че повече от половината от интервюираните в множеството страни не възнамеряват да се имунизират, съгласно Консултативната група за политиката на Балканите в Европа (BiEPAG). За съпоставяне, анкета на „ Ipsos “ от същия месец откри, че над 60% от хората имат намерение да се имунизират в страни като Испания, Германия и Съединени американски щати.
Балканите също са дом на " поразително " висока религия в тайните теории за ковид, откри BiEPAG. Например половината от интервюираните считат, че вирусът е основан от китайското държавно управление в лаборатория и че фармацевтичната промишленост е помогнала за разпространяването му. Около една трета има вяра, че има известна истина в теориите за връзката с 5G мрежи, американските военни разработки на био-оръжия и желанието на да чипира международното население.
Дълбоко вкоренено
Разширявайки общественото и географското разделяне, тайните вярвания са „ надълбоко залегнали във всички пластове на обществото “ на, заяви BiEPAG в своя отчет за района, който включва Сърбия, Босна, Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония. Балканите от дълго време са огнище на дезинформация, подхранвано от ниските равнища на доверие в държавните управления и други институции, подкопани от корупцията и неналичието на бистрота.
В Сърбия подправени вести могат да бъдат открити на първите страници на таблоидите, които постоянно афишират страната за намираща се на ръба на война, което в никакъв случай не се е осъществило. Теориите за заприказва на близки и далечни врагове също се популяризират в страни, където политиците си трансферират виновността за обществените и стопански проблеми, които преследват района от войните през 90-те години. Връзката с имунизацията е тревожна, защото изследванията демонстрират, че теоретиците на конспирацията също са по-малко склонни да й дадат късмет.
Възгледите против имунизацията " се развиват елементарно там, където доверието на хората към властта е ниско ", изясни Зоран Радованович, пенсиониран професор по епидемиология в Белградския университет. " На Балканите, след 30 години утежняване, хората не имат вяра на управляващите, в това число на медицинските. "
Имаше нищожно опълчване на имунизации, до момента в който районът беше част от комунистическа Югославия, която смаза последното експлоадиране на едра шарка с всеобщи имунизации през 70-те години. Скептицизмът набъбна през последните пет години, в началото в отговор на имунизациите за морбили и рубеола, които бяха подправено свързани с аутизма. Между 2015 и 2019 година Сърбия е една от шестте страни, които регистрират " доста нарастване " на респондентите, които считат, че имунизациите са рискови, съгласно изследване на „ The Lancet “. През 2018 година Сърбия регистрира огромен растеж на случаите на морбили и смъртните случаи, което УНИЦЕФ отдаде на неимунизираните възрастни хора и „ деца под петгодишна възраст, които не са имунизирани основно заради несигурност на родителите “.
Мними лекари
В целия район съмненията се популяризират от шепа измамници лекари, някои от които са събрали десетки хиляди почитатели в обществените мрежи. Техните изявления варират от псевдонаука - като изгодите от ходенето необут по 15 минути дневно - до публикации за хипотетични рискове от новите ваксини за Covid-19.
 Moderna унищожи стотици хиляди дози ваксина против ковид Moderna унищожи стотици хиляди дози ваксина против ковид
Moderna е била принудена да унищожи 400 000 дози коронавирусна ваксина заради индустриален проблем, заяви Bloomberg, базирайки се...
В Сърбия страницата в Туитър на десния политик и психиатър Йована Стойкович беше блокирана заради подвеждаща информация за имунизациите, дружно с полемики против мигрантите и общността на ЛГБТ.
" Лекарите или не знаят доста, или не са подготвени задоволително или съзнателно мълчат за отрицателните страни на имунизацията ", сподели тя пред Агенция Франс Прес, заявявайки, че е за " независимост на избора ".
През 2017 година група лекари повдигна обвиняване против Стойкович за " предизвикателство на суматоха " с дезинформация за ваксини и други подправени вести, като предизвестието, че неимунизираните деца ще бъдат " отнети от родителите им ".
Някои млади „ учени “ пък се пробват да се запълнят пропуските в информацията онлайн. В известна обява във Facebook сръбска студентка по биомедицина, който учи в Съединени американски щати, разруши създаването на „ Pfizer “ на главните й градивни детайли: указания на mRNA по какъв начин да се направи протеин на ковид, плюс мазнини, сол, захар и вода.
„ Тази ваксина е толкоз естествена и органична, че можете да извършите тортата на баба от нея “, написа тя.
 Пуснаха цените на имунизациите в обществените мрежи, след това изтриха поста Пуснаха цените на имунизациите в обществените мрежи, след това изтриха поста
Цените на имунизациите против COVID-19 станаха обществено притежание. Това стана откакто белгийският държавен секретар Ева де Блекер публику...
Но някои известни медицински експерти също мътят водите. В Хърватия лекарят по публично опазване на здравето Лидия Гайски посочи по малкия екран, че технологията зад някои ваксини за Covid-19 не е била тествана безапелационно и че " съотношението сред изгода и щета е неразбираемо ".
А пулмолог, който преди този момент е бил член на назначения от Сърбия спешен щаб, спекулира по отношение на " резултата върху плодовитостта ", макар че няма данни в поддръжка на сходни страхове.
" Давате го на хората, без първо да го тествате на мишки..., което предизвиква безпокойствие ", сподели Бранимир Несторович.
Сред доста онлайн почитатели на Балканите съществува разделяне. 50-годишната Амна Поповац " има вяра в актуалната просвета " и е нетърпелива да се имунизира в босненския град Мостар. Но нейната 80-годишна майка няма да го направи.
" Тя чете информация във Facebook, която аз смятам за погрешна, до момента в който тя счита, че аз съм тази, която чете погрешна информация ", споделя със страдание Амна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР