До края на първото и началото на второто десетдневие на

...
До края на първото и началото на второто десетдневие на
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Време е за сеитба на грах, морк...

До края на първото и началото на второто десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще се дефинират от наднормени температури и средноденонощни стойности в полските региони - над биологичния най-малко, нужен за обновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. В началото на интервала в източните и южните региони още веднъж се чакат извънредно високи за сезона температури, тук-там до 18-20°С и условия за удължение на есенната вегетация при пшеницата и ечемика. В тези региони при част от поникналите в края на ноември посеви ще се следи листообразуване, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

В Пловдив и района дневните температури ще са в диапазона 7-14 градуса, като по-студено ще е в сряда - 14 декември, когато живакът ще падне до 4 градуса. Тогава се чакат и най-ниските нощни температури - минус 2 градуса. През седмицата ще е облачно, а слънцето ще се усмихва по-рядко. Валежи се плануват в неделя - 18 декември.

През идващия интервал в огромна част от страната се чакат повсеместни  обилни превалявания и усъвършенстване на есенните влагозапаси в 50 см почвен пласт. В южните региони ще има условия за осъществяване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, моркови, бакла и други

След мекото за сезона време през втората половина от идващия интервал  агрометеорологичните условия ще претърпят внезапна смяна. На места в Западна България и Предбалкана те ще придобият зимен темперамент. Прогнозираното захлаждане ще задържа и приключва вегетационните процеси при зимните житни култури. В средата на декември при пшеницата ще доминира фаза 2-3-ти лист. Вследствие продължителното есенно засушаване зимните житни култури са изостанали в развиването си. Част от посевите са неукрепнали, във фаза покълване. Във фаза братене, подобаващата фаза за зимуване, са посевите с пшеница тук-там в Дунавската низина (агростанциите Бъзовец, Новачене, региона на Русе).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР