Днешното управление на Промяната дойде на власт със заявката за

...
Днешното управление на Промяната дойде на власт със заявката за
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: КЕВР публично и прозрачно е заличило цените за новия отоплителен сезон и на тяхно място са се появили хиксове

Днешното ръководство на " Промяната " пристигна на власт със поръчката за гласност, за бистрота, за професионализъм, за връщане на парламентаризма. За страдание можем да кажем, че към днешна дата нито един от тези правила, нито една поръчка, не е изпълнена. Един от секторите, в които публичността, прозрачността, професионализмът, са минимум на респект се оказа точно енергетиката. Това съобщи в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, някогашен енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС.

Тя напомни по какъв начин е бил определен ръководителят на КЕВР. " Беше определен в жестоко нарушаване на закона, без всякаква гласност и без всякаква бистрота. Да напомним по какъв начин беше подписан меморандумът, договорът или писмото за желание с Gemcorp, с който беше дадена на тезгяха цялата българска енергетика. Да напомним и трисекундните покупко-продажби за продажба на природен газ и засекретеното съвещание на Комисията по енергетика. Това ли сътрудници е публичността, прозрачността и връщането на парламентаризма ", попита тя.

" Но през днешния ден, уважаеми сътрудници, българското общество, всички ние, сме изправени пред следващото отнемане от право на информация и правото да знаем какви цени ще плащаме на електрическата сила, на топлинната сила, на водата в идващия отоплителен сезон, от 1 юли 2022 година. И това не е инцидентно. Законът планува, че КЕВР би трябвало да оповести тази информация. Енергийните предприятия са подали своите заявки на 31.03.2022 година. До през вчерашния ден такава информация не беше оповестена от КЕВР. И когато попитахме в Комисията по енергетика – по кое време можем да разберем какво повишение на цените са поискали енергийните предприятия за новия отоплителен сезон, ни беше отговорено, че това не се изисква поради това да не се тормозят хората. Ето този отговор, уважаеми сътрудници, може да бъде избран само и единствено с една дума и тя се назовава скандал! Защото хората имат право да знаят каква цена ще платят! Цената я заплащат хората, не я плащате вие от " смяната ", безапелационна бе Теменужка Петкова.

Това, което би трябвало да знаем, е че в границите на енергийна комисия ние поискахме публично да вземем решение на комисия КЕВР да даде информация, обвързвана с желаното покачване на цените на енергийните запаси от страна на енергийните предприятия. И знаете ли по какъв начин гласоподаваха обществено и транспарантно в енергийна комисия и завръщането на парламентаризма, ами гласоподаваха " срещу " сътрудниците от ръководещото болшинство. Това ли публичността и прозрачността, сътрудници? Това ли е връщането на парламентаризма? Така ли българските жители ще знаят каква цена ще заплащат? Или това беше належащо за вас единствено, с цел да ги излъжете и да влезете във властта. Всички разбрахме за каква смяна става дума ", акцентира някогашният енергиен министър.

" Вчера след дълги размишления и пристрастености на страницата на КЕВР се появи информация. Публикуваха се заявките на енергийните предприятия. И най-накрая ние взехме решение, че въпреки със забавяне, българското общество ще бъде наясно каква цена ще заплаща и с какво нарастване ще бъдат цените на електрическата и топлинната сила за новия отоплителен сезон. Но знаете ли каква беше нашата изненада, когато видяхме какво е разгласил КЕВР на своята страница? ", попита тя и уточни, че в заявките на трите ЕРП-та, които са оповестени, цените са заличени.

" КЕВР обществено и транспарантно е заличило цените и на тяхно място са се появили хиксове, сътрудници ", обърна внимание Петкова.

" Какво стои зад хиксовете, с които КЕВР е заличила желаните от ЕРП-тата цени на тока за идващия отоплителен сезон ", попита някогашният енергиен министър.
" Хората би трябвало да знаят дали зад тях не стои нарастване на цените от 100 до 150%. Според мен те въплъщават едно нещо – това е хиксът на вашето ръководство на " смяната ", зад която " смяна " няма нищо, с изключение на една замяна. Нищо повече " сподели още Петкова.
" Дано смяната не продължи дълго, не за друго, а за богатството на България и българския народ ", сподели в умозаключение Теменужка Петкова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР