Днес започва да се прилага Директивата относно специалните гаранции за

...
Днес започва да се прилага Директивата относно специалните гаранции за
Коментари Харесай

Нови гаранции за правата на децата в областта на наказателното производство вече се прилагат в целия ЕС

Днес стартира да се ползва Директивата по отношение на специфичните гаранции за децата. Тя е последната от шест наставления на Европейски Съюз за гарантиране на процесуалните права на хората в Съюза, като по този метод се подсигурява цялостният набор от права, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

В допълнение към тези нови права за децата Директивата за гарантиране на достъпа до правна помощ стартира да се ползва на 5 май. Този пакет от правила на Европейски Съюз подсигурява, че в региона на наказателното произвеждане се съблюдават главните права на жителите на Европейски Съюз на заслужено и равно отнасяне, и че тези права се ползват по подобен метод във всички страни членки.

Франс Тимерманс, първи заместник-председател и комисар по въпросите на върховенството на закона и Хартата на главните права, съобщи: Всяка година наказателните производства засягат 9 милиона души в Европа. Чрез положителното действие на правилата на правовата страна се подсигурява, че всеки европеец може да разчита на заслужено и равно отнасяне пред закона. Трябва да продължим да пазиме и насърчаваме правилата ни на правовата страна, като по този метод се подхранва непоколебима религия в правосъдните ни системи и способността им да пазят всички жители и нашите общества.

Комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова добави: Децата заслужават специфична протекция в наказателното произвеждане. С новите правила се подсигурява, че неприкосновеността на персоналния им живот е спазена или че те се задържат настрана от възрастните. Освен това към този момент всички в Европейски Съюз могат да бъдат сигурни, че имат достъп до правна помощ, в случай че се нуждаят от нея. Справедливостта би трябвало да спечелва, само че би трябвало да подсигуряваме също, че това става при цялостно съблюдаване на главните ни права и полезности.

Понастоящем се ползват следните права:

- Специални гаранции за децата - Всяка година в Европейски Съюз против над 1 милион деца биват формирани наказателни производства. Децата са уязвими и се нуждаят от специфична отбрана на всички стадии на производството. Съгласно прилагащите се от през днешния ден нови правила децата следва да бъдат подпомагани от юрист и държани настрана от възрастните, в случай че бъдат изпратени в пандиза. Неприкосновеността на персоналния живот би трябвало да се зачита и следва да се прави аудио-визуален или различен запис на разпитите.

- Право на правна помощ - Ако са обвинени или упрекнати в осъществяването на закононарушение, хората имат право на правна помощ, т.е. финансова поддръжка, да вземем за пример, в случай че не разполагат с задоволително средства, с цел да покрият разноските по производството.

- Правилата на Европейски Съюз дефинират ясни критерии за даване на правна помощ. Решенията по отношение на даването на правна помощ би трябвало да бъдат вземани навреме и съответно и хората би трябвало да бъдат уведомявани документално, в случай че молбата им бъде отхвърлена напълно или отчасти.

Тези права допълват други права, които към този момент се ползват в Европейски Съюз:

Правото на хипотеза за невиновност и правото на наличие на правосъдния развой

- Презумпция за невиновност съществува във всички страни — членки на Европейски Съюз, само че разпоредбите на Европейски Съюз подсигуряват, че това право се ползва по идентичен метод в целия Европейски Съюз. В разпоредбите ясно се показва, че тежестта на доказване на виновността се носи от обвиняването, а не от обвинения, който да би трябвало да потвърди, че не е отговорен.

- Правото на юрист - Ако някой е обвинен или обвинен, без значение от това къде се намира в Европейски Съюз, той има право да бъде съветван от юрист. В производството по европейска заповед за арест също има право на достъп до юрист, както в страната членка, която извършва заповедта, по този начин в страната членка, в която тя е била издадена.

- Правото на информация - Лицата би трябвало да бъдат навреме осведомени защо закононарушение са обвинени или упрекнати. Те също би трябвало навреме да бъдат осведомени за правата им в наказателното произвеждане, устно или документално. Трябва да получат достъп до материалите по делото.

- Право на вербален и писмен превод - Устен превод се обезпечава гратис по време на всички разпити, в това число в полицията, на всички правосъдни съвещания и на всички нужни междинни явявания пред арбитър, както и по време на значими срещи сред вас и вашия юрист.

Държавите членки, които още не са въвели разпоредбите, би трябвало да го създадат допустимо най-скоро. Европейската комисия ще продължи да работи в тясно съдействие с страните членки, с цел да се подсигурява, че тези правила се ползват вярно в интерес на жителите. Това може да се извърши в това число посредством семинари и срещи на специалисти.

Членове 47—49 от Хартата на главните права на Европейски Съюз пазят следните права:

- право на ефикасни правни средства за отбрана и на обективен правосъден развой

- хипотеза за непорочност и право на отбрана

- правила на правда и пропорция на закононарушението и наказването

Европейската комисия предложи последните три от тези наставления по отношение на процесуалните права на обвинените и обвинените лица през ноември 2013 година Двете наставления по отношение на правото на вербален и писмен превод и правото на информация се ползват за всички страни членки, като се изключи Дания. Останалите четири наставления (достъп до юрист, хипотеза за невиновност, право на правна помощ и гаранции за децата) се ползват за всички страни членки, като се изключи Ирландия, Обединеното кралство и Дания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР