Днес торбичките за чай са от пластмаса или хартия. Но

...
Днес торбичките за чай са от пластмаса или хартия. Но
Коментари Харесай

Любопитни елементи от историята на чаените пликчета

Днес торбичките за чай са от пластмаса или хартия. Но в началото те били от коприна, а основателят им изобщо нямал визия какво е направил. През 1908 Томас Съливан, който се занимава с импорт и експорт на кафе и чай в Ню Йорк, изпраща образци от чая си, пакетиран в копринени торбички, из целия свят. Неговата цел е евентуалните клиенти да разопаковат торбичките и да си подготвят чая вътре по до момента познатия метод. Те обаче го потапяли във горещата вода напряко както е в пакетчето.

Трябва да отбележим, че на запад платнените чаени торбички са патентовани най-малко половин десетилетие по-рано от Роберта Лосън и Мери Моларен от Милуоки. Тяхното откритие излиза на пазара преди Съливан да направи инцидентното си изобретение. И въпреки всичко Съливан е наименуван за изобретател из доста източници, тъй като той има основна роля в популяризирането им. Първата компания пък, която пуска управление по какъв начин да се употребяват пакетчетата, е компанията на Томас Липтън.

Торбичките не престават да се развиват и през 20 век като първите квадратни се появяват през 1944. Но революционната торба не остава без рецензия: тя може да събере прахуляк или да промени усета на чая. Конкретно чаеният прахуляк, или доста ситно натрошени листа, пускат танини по-бързо, които дават присъщия цвят на напитката, само че я лишават от усета й. Вместо това тя става горчива и стипчива.

И най-после стигаме до съвременна Англия и любовта й към чая. Там има нещо, което ел. инженерите назовават „ TV Pickup “. Като по часовник (и значително оправдано) всеки работен ден след сериалите по малкия екран в електрическата мрежа на страната се включват 1,75 милиона електрически чайници, с които нацията си топли вода за чай. Това изисква спомагателни 3 гигавата мощ за към 3-5 минути. По този мотив всички централи в страната са готови да дадат спомагателна мощ в случай че се наложи, а ако мрежата се претрупа, помощ е разполагаем даже от прилежаща Франция.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР