Днес израелските протестиращи засилиха съпротивата си срещу оспорваното предложение на

...
Днес израелските протестиращи засилиха съпротивата си срещу оспорваното предложение на
Коментари Харесай

Израелците организират „ден на съпротива“ срещу плана на Нетаняху

Днес израелските протестиращи ускориха съпротивата си против оспорваното предложение на държавното управление за главен ремонт на правосъдната система , с проекти да блокират пътя на премиера Бенямин Нетаняху до летището преди формалното му пътешестване в чужбина и до момента в който министърът на защитата на Съединени американски щати беше на посещаване в страната, предава „ Асошиейтед прес “.

Демонстрантите, които стачкуват повече от 2 месеца против промените, започнаха „ ден на опозиция против диктатурат а “ в четвъртък. Родители и деца демонстрираха в цялата страна преди овакантяване на учебно заведение, а някои протестиращи барикадираха офисите на закостенял мозъчен концерн, който помагаше за насочването на правосъдните промени.

Шумът към правната промяна на Нетаняху хвърли Израел в една от най-тежките вътрешни рецесии. Отвъд митингите, които изкараха десетки хиляди израелци по улиците и неотдавна прераснаха в принуждение , опозицията набъбна с представители на цялото общество, като бизнес водачи и правосъдни чиновници се оповестиха срещу това, което съгласно тях ще бъде разрушителните последствия от проекта. Разривът не пощади израелската войска , която среща невиждана опозиция от личните си редици.

Нетаняху, който встъпи в служба в края на декември след продължителна политическа невъзможност, и неговите съдружници изясняват, че ограниченията имат за цел да овладеят съд, който е превишил пълномощията си. Критиците са на мнение, че промяната ще наруши деликатната система на инспекции и салда и ще плъзне Израел към авторитаризъм . Експертите срещу протичащото се също по този начин акцентират, че Нетаняху , който е съден за корупция , е воден от персонални изгоди и че би могъл да потърси път за бягство заради обвиняванията, свързани с промените в правосъдната система на Израел. Самият Нетаняху отхвърля да е направил нарушаване и е безапелационен, че правните промени нямат нищо общо с процеса против него.

Демонстрации се случват на територията на цялата страна, откакто Нетаняху и неговите съдружници дадоха обещание да продължат напред с поредност от законопроекти , които ще лишат Върховния съд от опцията му да преразглежда законодателството и ще дадат на съдружните политици надзор върху правосъдните назначения. Опитът на церемониалния президент на Израел да успокои рецесията посредством различна правна промяна до момента е несполучлив.

Протестиращите трябваше да изпратят конвои от постепенно придвижващи се коли до основното интернационално летище на Израел, с цел да усложнят отпътуването на Нетаняху от там преди представителното му посещаване в Рим. Израелските медии оповестиха, че спиранията може да принудят Нетаняху да промени проектите си за пътешестване до летището. Полицията , ръководена от ултранационалистичния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир , даде обещание да предотврати безредиците и разяснява, че към този момент е направила арести, до момента в който митингите са в ход.

Посещението в четвъртък на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин също беше наранено от митингите. Израелски чиновник издаде, че срещите на Остин са били преместени във фабрика покрай летището заради предстоящите разстройства . Протестното придвижване е концентрирано в центъра на Тел Авив , покрай Министерството на защитата. Израелският чиновник приказва при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да разисква въпроса с медиите.

Полицията беше събрана в центъра на Тел Авив рано в четвъртък в очакване на стачкуващите. Билбордове, украсяващи основната автомагистрала на града, гласят:

Съпротивата против диктатурата е наложителна.

В четвъртък сутринта военни резервисти, които излязоха на митинг, барикадираха офисите в Йерусалим на Kohelet Forum, закостенял мозъчен концерн, който оказа помощ за цялостния ремонт, с бодлива тел и чували с пясък и окачиха извън банер с надпис „ Kohelet раздира Израел “ .

Няколко десетки души, на каяци, платноходки и дъски за гребане, бяха събрани във водите край крайбрежията на северния град Хайфа, в опит да блокират корабоплаването на този град.

Протестите бяха значително мирни , само че предходната седмица полицията ги разруши, хвърляйки шокови гранати и посредством сборичкване с стачкуващи в центъра на крайбрежния метрополис Тел Авив. Тези митинги приключиха с извеждането на брачната половинка на Нетаняху Сара от първокласен фризьорски салон в Тел Авив, където я бяха обсадили стачкуващи, разбрали за нейното местонахождение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР